Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό OT FORUM στην 88η ΔΕΘ. Ο ΟΤ μετέφερε τον «παλμό» της ΔΕΘ, μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Σε μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική και διεθνή οικονομία, εν μέσω πρωτόγνωρων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και προκλήσεων για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πράσινη μετάβαση, το ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ έδωσε βήμα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, αναλυτές να αναδείξουν καίριες πλευρές της επικαιρότητας.

Μαζί με τους δημοσιογράφους του ΟΤ άνοιξαν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, δέχθηκαν ερωτήσεις και διεξήγαγαν γόνιμες συζητήσεις, ανέδειξαν προβληματισμούς, προτάσεις, λύσεις, ιδέες και έδωσαν ειδήσεις.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ως πολιτικού αρχηγού, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή και ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ ότι «η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ό, τι συμφέρει τους λαούς».

Αξίζει, ακόμη, να θυμίσουμε ότι από το στούντιο του ΟΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας ανήγγειλε αλλαγές στα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών και μείωση εισφορών, πριν από την επίσημη ομιλία του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο.

Αντίστοιχα, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την Αττική Οδό με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ως καλεσμένος του ΟΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης άνοιξε ένα από τα μεγάλα θέματα των ημερών, τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Αξιοσημείωτη, επίσης, ήταν η παρουσία της Γερμανίας στο στούντιο του ΟΤ ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάθεται απέναντι από τους δημοσιογράφους του ΟΤ σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση, αναδεικνύοντας αφενός τη μεγάλη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στην έκθεση, αφετέρου το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η παρουσία του Maik Stephan, Head of Business Development του ομίλου Volkswagen, ο οποίος υπγράμμισε τη βούληση της εταιρείας να συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέες πρωτοβουλίες με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της Αστυπάλαιας για την πράσινη μετάβαση.

Ιδιαίτερο αποτύπωμα στη δημόσια συζήτηση γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις άφησε η παρέμβαση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Χατζή, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «στα ξενοδοχεία λόγω της ραγδαίας αύξησης που παρατηρείται στις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης , δεν αποτυπώνεται αυτή τη αύξηση και υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές οι πληρότητες θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Οπότε σε γενικές γραμμές ο τουρισμούς κινείται θετικά, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται δυστυχώς στα ξενοδοχεία».

Την ένατη και τελευταία ημέρα του φετινού OT Forum, στο στούντιο του ΟΤ βρέθηκαν ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, η πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpο, Κυριάκος Ποζρικίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης.

Κουτσούμπας: Ανέκδοτο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη – Ερχεται νέα κρίση

Για την εμπειρία που αποκόμισε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. του ΚΚΕ, στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «Υπάρχει η εικόνα ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού δεν υπάρχουν αγώνες και σωματεία. Το αντίθετο. Γίνονται διεργασίες και στην αμερικανική κοινωνία».

Μιλώντας για τον πόλεμο στη Γάζα, ο γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε δριμεία κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ -με τη συναίνεση και ανοχή και της ελληνικής κυβέρνησης- που, όπως τόνισε,  συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στο δολοφονικό, εγκληματικό καθεστώς του Νετανιάχου που δολοφονεί ανθρώπους.

Ντόμινο εξελίξεων εις βάρος των λαών

Πρόσθεσε, δε, πως και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. «Όλα είναι το ίδιο ντόμινο εξελίξεων», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Δεν μπορεί να έχεις πόλεμο στη Ουκρανία, στη γειτονιά σου, να συμμετέχεις στέλνοντας οπλικά συστήματα, εκπαιδεύοντας στρατό του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε μεταξύ άλλων.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χωρίς περιστροφές: «Χωρίς να φοβάται ο ελληνικός λαός, να είναι έτοιμος, να επαγρυπνεί, γιατί έχει ανοίξει η βεντάλια των διεκδικήσεων που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και αντί να φέρουν ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των λαών στην περιοχή, θα οξύνουν τις αντιθέσεις, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα σε όλη την περιοχή μας».

Ερχεται νέα οικονομική κρίση

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ό, τι συμφέρει τους λαούς. Ο απολογισμός από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι και για τον ελληνικό λαό και για τους άλλους λαούς  μόνο δεινά είχε. Το ίδιο και στην ΕΕ, κυρίως ως προς τις οικονομκές επιπτώσεις που έχει η συμμετοχή μας για τον εργαζόμενο λαό. Θυμίζω το Ταμείο Ανάκαμψης, τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και βέβαια τη νέα οικονομική κρίση που έρχεται και για αυτό δεν προετοιμάζονται καθόλου οι κυβερνήσεις και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί».

Ανέκδοτο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σχολίασε: «Μόνο για ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη. Είναι απαράδεκτα όσα είπε. Ακόμα μια κοροϊδία. Ακόμα και τα επιδόμα που έδωσε για μικρό χρονικό διάστημα εξανεμίζονται από άλλες μεριές. Η ακρίβεια σε ρεύμα, νερό, τρόφιμα είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Δεν λύνεται με ημίμετρα».

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κόσμου απέναντι στην πολιτική, ο γ.γ. του ΚΚΕ συμφώνησε πως είνα υπαρκτό πρόβλημα η ματαιότητα. Πρόσθεσε, όμως, με έμφαση: «Η άποψή μας είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε με έμφαση: «Οσο είναι τυχοδιωκτικό να σαλπίζεις για την εξουσία ενώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες, άλλο τόσο είναι εγκληματικό να μην κάνεις τίποτα. Το “πάμε κι όπου βγει” σε οδηγεί στο έγκλημα των Τεμπών και σε άλλα ζητήματα. Αυτό υπάρχει σε έναν μεγάλο βαθμό σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, υπάρχει και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από την περίοδο του Τσίπρα όταν ήταν σε άνοδο».

Προδιαγεγραμμένες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Εμάς δεν μας κάνει εντύπωση. Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε “Κασσελακιάδα”. Η πορεία του εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική συνέπεια του τρόπου με τον οποίο πορεύτηκε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Σταμπουλίδης: Το ΤΑΙΠΕΔ  έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργα άνω των 3 δισ. ευρώ

«Το ΤΑΙΠΕΔ  έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Βασικές υποδομές έχουν ωριμάσει μέσα από τις μονάδες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο  εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί 80 νοσοκομεία, και εντός του έτους θα ακολουθήσουν άλλα δέκα, τόνισε και πρόσθεσε ότι εκτελούνται έργα σε 165 κέντρα υγείας.

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Αιγίς, υπογραμμίζοντας  ότι είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να θωρακιστεί απέναντι στην κλιματική κρίση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Anti-nero, υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που γίνονται στα δάση.

Μαρίνες  και λιμάνια

Αναφερόμενος στα επόμενα έργα, τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μαρίνες σε όλη τη χώρα αλλά και τα λιμάνια που αναβαθμίζονται, όπως η Αλεξανδρούπολη αλλά και ο  Βόλος.

Ανάπλαση της ΔΕΘ

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι η η ΔΕΘ και το Υπερταμείο «μας εμπιστεύτηκαν για να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ΔΕΘ». Ανέφερε ότι αυτόν τον μήνα θα αναδειχθεί ο προτιμητέος τεχνικός σύμβουλος, που θα κληθεί να εκπονήσει το business και το master plan, και υπάρχει ο στόχος να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής εντός του 2025. «Αν όλα πάνε καλά το έργο θα ξεκινήσει το 2026» είπε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Αμανατίδης: Νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία

Την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία τόνισε ο Περιερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έκανε λόγο για ΑΠΕ, κυρίως σχετικά με αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και από μεγάλος επενδυτές, όπως έχει φανεί και από την περίπτωση της ΔΕΗ.

Τι γίνεται με τα έργα

Ωστόσο, κάποια έργα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη, όπως το Θερμοκήπιο υδροπονίας, η επένδυση σε σχέση με μπαταρίες, το υδρογόνο, αλλά και με άλλες δραστηριότητες. Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η επένδυση με το υδρογόνο «είναι κοντά», ενώ οι άλλες σε φάση ωρίμανσης».

ο αναπτυξιακός νόμος δεν αρκεί για πολύ μεγάλες επενδύσεις, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, καθότι «έχει μέγιστο ποσό επιχορήσηγης 20 εκατ. ευρώ εκτός κι αν υπάρξει κάτι διακριτό», συνεπώς,  «δεν είναι από μόνος του ένα κίνητρο».

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Στην προκήρυξη που βγήκε στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης «υπήρξαν 400 φάκελοι. Εφόσον εγκριθούν και αρχίσουν να αποτυπώνεται το ενδιαφέρον στην πράξη, η Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένας φιλοεπενδυτικός τόπος. Κοντά σε αυτούς θα έρθουν και άλλοι».

Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι οι εταιρείες της περιοχής είναι «είτε επιχειρήσεις οικογενειακού τύπου με την κλασική έννοια είτε γεωργικές. Για τις πρώτες έχει προκυηρυχθεί ΔΑΜ (σ.σ. Δίκαι Αναπτυξιακή Μετάβαση) 50 εκατ. Καλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι.

Ακόμη, ο ίδιος είπε ότι αναμένεται να προκηρυχθεί και ΕΣΠΑ μέχρι 10 Οκτωβρίου με ποσά από 20.000 έως 320.000.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Γιαννούλης: Ανώτατες τιμές στα τρόφιμα για την ακρίβεια – Στρεβλή η κατεύθυνση της κυβέρνησης

«Το γεγονός ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης παραδίδεται τον Νοέμβριο, είναι ένα θετικό, ωστόσο υπάρχουν και παραπλανητικές εικόνες», είπε αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Αναφέρθηκε στο ότι δόθηκε «πενταετής παράταση για τα αναγκαία έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα έργα για τον Flyover και τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να μην υπάρχει κέντρο logistics σε μια πόλη που είναι εμπορική πύλη των Βαλκανίων, το οποίο είχε ετοιμαστεί επί των ημερών μας».

Για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια, ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην «αισχροκέρδεια και την απληστία» αναρωτώμενος αν «θα υποστεί πραγματική ζημιά μια εταιρεία κολοσσός απλά από ένα πρόστιμο». Σαν αντιπρόταση έθεσε την επιβολή ανώτατων τιμών σε συνδυασμό με τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. «Είναι στρεβλή η κατεύθυνση της κυβέρνησης», είπε.

Η αριστερά έχει και κυβερνητική πρόταση

«Ο κ. Κασσελάκης είναι δίκαια έκπτωτος», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης λέγοντας ότι «εγώ από τον ηγέτη του χώρου που υπηρετώ θα ήθελα να έχει τα αντανακλαστικά ηγέτη χώρας». «Η αντίδραση του κ. Κασσελάκη ήταν ένας πολιτικός τσαμπουκάς, δεν ήταν αντίδραση ηγέτη», σημείωσε.

Σε ερώτημα για το τι πήγε στραβά με τον έκπτωτο πλέον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιαννούλης είπε ότι «υποτίμησε καταστάσεις και παγιδεύτηκε σε συγκρουσιακές τακτικές απέναντι στον Τσίπρα, επηρεασμένος από το περιβάλλον του».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Σαράντη: Η βιομηχανία δεν αντέχει το κόστος του ρεύματος και τις ελλείψεις στις υποδομές

Για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ατναγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, έκανε λόγο η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ακολουθούν έναν αναπτυξιακό τόνο και έχουν ένα θετικό πρόσημο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σημαντικές οι ανακοινώσεις όπως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – που πρέπει εξάλλου να μειωθούν κι άλλο – για την έρευνα που πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, για τα επιδόματα ανεργίας που πρέπει να εξορθολογιστούν χωρίς να  ξέρουμε πώς θα εξειδεικευτούν», σημείωσε η κα. Σαράντη.

Υποδομές

Για την κα. Σαράντη, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν που δεν ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό.

«Ο ΣΒΕ είναι ο μόνος κοινωνικός εταίρος -από τους συνολικά έξι- που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μείνει δυσανάλογα πίσω στο θέμα των υποδομών. Είναι προβληματικές οι συνδέσεις με σιδηρόδρομο, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα λιμάνια και χωρίς αυτά υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.

Θετικά βήματα

«Το τέρας που λέγεται “γραφειοκρατία” το βλέπουμε σιγά σιγά να αντιμετωπίζεται, μειώνονται οι αλληλοεπικαλύψεις νόμων και γίνονται τα σχετικά βήματα προς  μια βελτίωση που χρειάζεται εντατικοποίηση. Για αρχή πρέπει να αντιληφθούμε οι επιχειρηματίες και δη οι βιομηχανίες ότι είναι προς όφελός μας να υπάρξουν όλα αυτά».

Θέσεις εργασίας

«Υπάρχουν και τα θέματα των θέσεων εργασίας. Δεν βρίσκουμε κόσμο για να στελεχωθούν οι τεχνικές θέσεις. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και τη ΔΥΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, με σεμινάρια και σχολές μαθητείας, ώστε να δημιουργηθεί μια όσμωση.

Ενέργεια

Σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς «δεν ζητήσαμε μέτρα, αλλά με την κοινή ανακοίνωση που κάναμε και με άλλους φορείς, δηλώσαμε την ένστασή μας για το ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το ενεργειακό κόστος. Δεν μπορούμε να προτείνουμε λύση, μόνο το κράτος ίσως μπορεί μαζί με την ΕΕ. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε την εικόνα».

«Η βιομηχανία θέλει να προγραμματίζει μακριά, εμείς για παράδειγμα δίνουμε προσφορές για 6 μήνες μπροστά. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε ζητήσει και από τον πρωθυπουργό. σε περιπτώσεις έξαρσης να κρατά ίδια τιμή πχ για ένα μήνα για την ενεργοβόρο βιομηχανία – κάτι που δεν αφορά μόνο την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου».

Συμβάσεις

«Είναι ώριμες οι συνθήκες να επανέλθουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων για συμβάσεις. Και είναι πάντα καλό να γίνεται αυτό, γιατί αφουγκράζονται και οι δύο πλευρές τα θέματα του ενός του άλλου», κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Ποζρικίδης: Η φετινή ΔΕΘ ξεπέρασε την επισκεψιμότητα του 2022

Εχουμε ακόμη 18 ώρες λειτουργίας της ΔΕΘ, και περιμένοντας το δεύτερο σαββατοκύριακο που είναι το πιο δυνατό από πλευράς επισκεψιμότητας, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2022. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpο Κυριάκος Ποζρικίδης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της φετινής διοργάνωσης.

Οσον αφορά τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσσαλονίκης, σημείωσε ότι οι συμφωνίες δεν ανακοινώνονται άμεσα, ωστόσο οι Γερμανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι όπως του μεταφέρεται από τις επαφές του με τον σύνδεσμο επιχειρηματιών και με την Εκθεση Λειψίας που οργάνωσε την παρουσία τους.

Δίνοντας μια πρώτη γεύση για την επόμενη ΔΕΘ, ο κ. Ποζρικίδης σημεώισε ότι του χρόνου γιορτάζεται η ίδρυση της εταιρείας και η πρώτη ΔΕΘ. Επίσης, τον επόμενο Ιούνιο θα παργματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο των παγκόσμιων εκθέσεων.

Διαβάστε εδώ την συζήτηση

Νοτοπούλου: Ανασύσταση του ΟΕΚ και υφυπουργείο Στέγασης

«Η βαθμολογία που παίρνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη είναι αρνητική, είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έργο Μητσοτάκη στην πόλη είναι μηδενικό», είπε η κα. Νοτοπούλου σημειώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πολύ πίσω καθώς υπάρχουν έργα που καθυστέρησαν αδικαιολόγητα», αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στον Flyover που «έγινε εφιάλτης για την πόλη».

Τα κακώς κείμενα

Αναφερόμενη στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς αναλάβαμε να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα του κόμματός μας», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διέξοδος και αυτή η διέξοδος είναι η ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο καταλύτης αυτής της ενότητας, πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε», είπε η κα. Νοτοπούλου τονίζοντας ότι «κακώς έφυγαν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς».

Ανασύσταση ΟΕΚ και σύσταση υφυπουργείου Στέγασης

«Είμαστε σύντροφοι και απέναντί μας είναι ο Μητσοτάκης ως πολιτικός αντίπαλος», τόνισε. «Θα παρουσιάσουμε από τη ΔΕΘ τις οικονομικές μας προτάσεις και τις προτάσεις για τη στέγη», είπε σημειώνοντας ότι «όλα αυτά έπρεπε να έχουν παρουσιαστεί εδώ και μήνες».

Τέλος, η κα. Νοτοπούλου ζήτησε την ανασύσταση της Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε συνδυασμό με τη σύσταση υφυπουργείου Στέγασης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Φαραντούρης: Η ελληνική αγορά είναι η πιο καρτελοποιημένη στην Ευρώπη

«Η ελληνική αγορά είναι η πιο καρτελοποιημένη στην Ευρώπη» υπγράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Ο κ. Φαραντούρης σημείωσε ότι αυτό «Οφείλεται στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς. Υπάρχουν λίγες εταιρείες σε επιμέρους τομείς. Μπορεί να είναι οι συνθήκες τέτοιες αλλά και παίζει ρόλο η απουσία ελέγχου. Λείπει η εποπτεία».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, εξήγησε: «Για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση» χρειάζεται να εφαρμοστεί τρίπτυχο «ρυθμιστικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά μέτρα και ελεγκτικές παρεμβάσεις», ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο ενεργειακό κόστος.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν άκουσα τίποτα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος στη ΔΕΘ. Έχω την αίσθηση ότι για αυτό οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον συμβούλεψαν να στείλει επιστολή στην κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό δεν έχει νόημα. Το ενεργειακό κόστος πρώτα το αντιμετωπίζεις εντός των τειχών και μετά ζητάς να αλλάξουν οι γενικές ευρωπαϊκές γραμμές».

Κριτική για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με την παρουσία του στην Ευρωβουλή ο ίδιος ανέφερε ότι «Ένα μεγάλο ζήτημα στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι το πού πάνε τα λεφτά», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «δίνω μάχη να αυξηθούν τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές».

«Παράθυρο» υποψηφιότητας στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Φαραντούρης άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Εάν μπορώ να υπηρετήσω τη σοβαρότητα, την ενότητα και την προοπτική τότε θα είμαι παρών για την ηγεσία» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Σβίγκου: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ευνοεί τους λίγους

Βέλη εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε η Ράνια Σβίγκου, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Υπάρχει μία κοινή αγωνία από τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας για το μέλλον του επιχειρείν, βλέπουν υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα την ώρα που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι ανεξέλεγκτες ενώ πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό δεν υπάρχει. Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής», επεσήμανε.

«Με δυσκολία βγαίνει ο μήνας»

«Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με δυσκολία βγάζει το μήνα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκει λεφτά η κυβέρνηση η οποία απλώς σχολιάζει την επικαιρότητα», είπε η κα Σβίγκου.

«Η αποδοχή της κυβέρνησης συρρικνώνεται, η εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, περί οικονομίας που ανθίζει, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ψεύτικη και επίπλαστη. Θεωρώ πως είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ευνοεί τους λίγους», ανέφερε.

«Πληγώσαμε, κάναμε λάθη, να δούμε συμμαχίες και πρόγραμμα»

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε κρίση, έχουμε πληγώσει τους πολίτες, κάναμε πολλά λάθη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μας σταθεροποίησε στην δεύτερη θέση, χρειάζεται να κάνουμε αυτοκριτική, η εικόνα που εκπέμπουμε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ