«Το ΤΑΙΠΕΔ  έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Βασικές υποδομές έχουν ωριμάσει μέσα από τις μονάδες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο  εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί 80 νοσοκομεία, και εντός του έτους θα ακολουθήσουν άλλα δέκα, τόνισε και πρόσθεσε ότι εκτελούνται έργα σε 165 κέντρα υγείας.

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Αιγίς, υπογραμμίζοντας  ότι είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να θωρακιστεί απέναντι στην κλιματική κρίση.

O ΟΤ live στην 88η ΔΕΘ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Anti-nero, υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που γίνονται στα δάση: «Δημιουργήσαμε μία νέα κουλτούρα για τη διαχείριση του δάσους»  ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει κληθεί να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ είναι να φέρνει τις συμβάσεις πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να συγκεντρώσει σε έναν μηχανισμό, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του δημοσίου, την ωρίμανση τεχνικών έργων που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επεσήμανε δε, ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών.

Μαρίνες  και λιμάνια

Αναφερόμενος στα επόμενα έργα, τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μαρίνες σε όλη τη χώρα αλλά και τα λιμάνια που αναβαθμίζονται, όπως η Αλεξανδρούπολη αλλά και ο  Βόλος.

Ανάπλαση της ΔΕΘ

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι η η ΔΕΘ και το Υπερταμείο «μας εμπιστεύτηκαν για να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ΔΕΘ». Ανέφερε ότι αυτόν τον μήνα θα αναδειχθεί ο προτιμητέος τεχνικός σύμβουλος, που θα κληθεί να εκπονήσει το business και το master plan, και υπάρχει ο στόχος να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής εντός του 2025. «Αν όλα πάνε καλά το έργο θα ξεκινήσει το 2026» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σε αστικό ιστό. «Πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μία τεράστια ανάπλαση»

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ο κ. Σταμπουλίδης υπενθύμισε ότι η χώρα έχει δεσμεύσει ρύπους, που πλέον έγιναν ομόλογα και η εξαργύρωση των ομολόγων θα δημιουργήσει έναν προϋπολογισμό που πρέπει να γυρίσει στα κράτη, ώστε να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια».

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, «μία χρυσή ευκαιρία μέχρι το 2030 για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών»

«Πρόκειται για το πρόγραμμα decarbonization. Το ΤΑΙΠΕΔ με μεγάλη ευθύνη έχει αναλάβει να συντονίσει τη δράση. Διαμορφώνουμε τους πυλώνες ώστε κράτος και επιχειρήσεις να φέρουν τις προτάσεις τους» υπογράμμισε

Στη Θεσσαλία

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εμπλακεί στον βασικό σχεδιασμό των τεχνικών έργων στη Θεσσαλία, μετά τον Daniel, ωστόσο στην τελευταία κυβερνητική επιτροπή «μας ανατέθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση Δασών 200 εκατ. ευρώ  από το πράσινο ταμείο, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε όλη την κοιλάδα της Θεσσαλίας». «Είμαστε στην αρχή του σχεδιασμό του προγράμματος, το οποίο θα το τρέξουμε το 2025»

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ