«Στα πλαίσια λειτουργίας μας ως ανεξάρτητη αρχή δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη λογοδοσία και στα διαφάνεια. Έτσι λοιπόν, εδώ και ενάμιση χρόνο δημοσιεύουμε στο site μας τα αποτελέσματα ελέγχων τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, όσο και στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας , καθώς επίσης -κατά περίπτωση- τον αριθμό των παραβάσεων και το ύψος των προστίμων».
Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Τζιλιβάκης, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ και πρόσθεσε: «Αν μπει κάποιος στο site στις 15/8 θα δει όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήσαμε τον Ιούλιο, καθώς και όλους όσους έχουμε πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Και αυτό ανανεώνεται κάθε μήνα».
Ρεκόρ ελέγχων και προστίμων
Ο κ. Τζιλιβάκης υπογράμμισε ότι το 2023 που «ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη λειτουργία μας ως ανεξάρτητη αρχή, οι συνάδελφοι επιθεωρητές πραγματοποίησαν ένα ιστορικό ρεκόρ ελέγχων, 74.000 και έχουμε κι ένα ιστορικό ρεκόρ προστίμων, γύρω στα 46 εκατ. ευρώ».
Ανέφερε ότι οι παραβάσεις φορούν κυρίως υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, όπως επίσης και για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την μη τήρηση των ωραρίων εργασίας.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας τόνισε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο: « Δεν κουράζομαι να λέω, ότι όταν συμβαίνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή δεν καταλαβαίνουμε αμέσως το πόσο χρήσιμη είναι. Αυτό το καταλαβαίνουμε σε ένα βάθος χρόνου»
«Σε λίγα χρόνια από τώρα αφού αφομοιωθεί καλά από την αγορά εργασίας, αφού ξεπεραστούν κάποια τεχνικά θέματα που προκύπτουν θα καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι. Τώρα έχουμε την εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, λιανεμπόριο και τώρα μπαίνει πιλοτικά σε εστίαση και τουρισμό» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η τεχνολογία όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται και πιο φθηνή και ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και πιο πολύ».
Θέματα ασφαλείας
Ερωτηθείς για τα εργατικά ατυχήματα, είπε ότι υπάρχει πάρα πολύ παραφιλολογία το τελευταίο διάστημα για τους κανόνες ασφαλείας στις επιχειρήσεις: «Εμείς σαν επιθεώρηση εργασίας ακολουθούμε κάποια διεθνή στάνταρντς όσον αφορά στην κατάταξη των εργατικών ατυχημάτων»
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία, είναι μια συντονισμένη εκστρατεία να αποκτήσουμε όλοι μια κουλτούρα ασφάλειας, έτσι όταν ξεκινάμε όλοι να κάνουμε μία δουλειά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ασφάλεια» υποστήριξε.
Αποκάλυψε επίσης, ότι είμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση, όπου επίκειται η ψήφιση ενός νόμου που ξεκίνησε το 2018 και πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα, όπου ουσιαστικά έχει να κάνει με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι έλεγχοι στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους. Όταν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βοηθήσει γιατί κατατάσσει όλες τις επιχειρήσεις σε κλάδους επικινδυνότητας, και ανάλογα με αυτόν καθορίζονται συγκεκριμένα check list, τα οποία είναι σε γνώση των ελεγχομένων γιατί είναι δημοσιευμένα
Θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε κλάδους που υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα εργατικών ατυχημάτων.
Βία και παρενόχληση
Ο κ. Τζιβιλάκης αναφέρθηκε επίσης στο ξεχωριστό τμήμα που ασχολείται με την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, λειτουργεί αυτοτελώς, και παρέχει υποστήριξη σε όλες τις επιθεωρήσεις εργασιακών σχέσεων σε όλη την Ελλάδα πώς να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.
«Όσο περνά ο καιρός και η νέα αυτή δραστηριότητα γίνεται πιο γνωστή, έχουμε και περισσότερες αναφορές. Το 2022 που λειτούργησε αυτοτελώς είχαμε 151 αναφορές , το 2023 ανεβήκαμε στις 230, και φέτος από ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουμε τις 300. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνονται πιο πολλά περιστατικά. Σημαίνει ότι λόγω του ότι έχει στηθεί ο μηχανισμός , αυτά αναφέρονται» είπε χαρακτηριστικά.
Οι κλάδοι – πρωταγωνιστές
«Στατιστικά έχουμε μεγάλη παραβατικότητα στην εστίαση, στον τουριστικό κλάδο, υπάρχει θέμα σοβαρό. Εμείς κάνουμε περισσότερους ελέγχους, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αναπτύσσουμε ακόμα περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να φτιάξουμε ένα σύστημα risk analysis, ώστε οι έλεγχοί μας να είναι πιο εστιασμένοι» επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην επιθεώρηση εργασίας είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ακαδημαϊκό, έχουν εμπειρία επί του πεδίου, το 70% έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό.
«Υπάρχει συνεχής ανάγκη εξοπλισμού. Πήραμε τα tablet. Θέλουμε να προκηρύξουμε διαγωνισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης, να αποκτήσουμε καινούριο λειτουργικό σύστημα. Παραγγέλνουμε πειραματικά πέντε drones για να δούμε, πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σε μεγάλα τεχνικά έργα και θα εκπαιδευτούν 10 συνάδελφοι. Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για λόγους διαφάνειας, αλλά και για λόγους ασφάλειας των συναδέλφων που είναι στην πρώτη γραμμή, να εφοδιαστούν όλοι με body κάμερες, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να καταγράφεται από τους ελέγχους που κάνουν» τόνισε, αναφερόμενος στις ανάγκες που υπάρχουν.
Τέλος για τους ελέγχους που έγιναν στους τουριστικούς προορισμούς, είπε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα βγουν τον Σεπτέμβριο: «Πέρυσι κάναμε μόνο για τον τουρισμό σε 3-4 διαφορετικά ΚΑΔ περίπου 7,5 χιλιάδες ελέγχους και επιβάλαμε γύρω στα 8 εκατ. πρόστιμα. Είναι μία συνεχής μάχη», κατέληξε.