Οι Pink Floyd το αγγλικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1965, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ένα από τα πρώτα βρετανικά ψυχεδελικά γκρουπ. Διακρίνονται για τις εκτεταμένες συνθέσεις, τα ηχητικά πειράματα, τους φιλοσοφικούς στίχους και τις περίτεχνες ζωντανές εμφανίσεις τους. Έγινε ένα κορυφαίο συγκρότημα του είδους progressive rock, το οποίο ορισμένοι αναφέρουν ως το μεγαλύτερο progressive rock συγκρότημα όλων των εποχών.

Σήμερα, η Sony Music βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά των δικαιωμάτων μουσικής που ηχογραφήθηκε από τους Pink Floyd για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια,  μια από τις πιο πολυαναμενόμενες προσφορές στον κλάδο.

Pink Floyd: Νέο τραγούδι μετά από 28 χρόνια για να στηρίξουν την Ουκρανία

Οι Pink Floyd έχουν κατακερματιστεί από προσωπικές διαφορές μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ιδίως μεταξύ του Ρότζερ Γουότερς και του Ντέιβιντ Γκίλμουρ, κάτι που δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον των μουσικών τους δικαιωμάτων, όπως είπαν στους Financial Times πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η πώληση ενός από τους πιο προσοδοφόρους καταλόγους του κλάδου έχει συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια — προσελκύοντας στο παρελθόν ενδιαφερόμενους όπως η Hipgnosis, η Warner Music και η BMG το 2022.

Όλα τα εμβληματικά κομμάτια των Pink Floyd στον κατάλογο

Ωστόσο, το συγκρότημα προχωρά τώρα σε συνομιλίες με τη Sony Music, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν στους FT. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες επιτυχίες των τελευταίων 50 χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των “Money”, “Wish You Were Here” και “Another Brick in the Wall”.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για συμφωνία αυτή τη φορά, δεδομένων των προβλημάτων του παρελθόντος, είπε μια πηγή.

Η πιθανή συμφωνία δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την αγορά των δικαιωμάτων μουσικής γνωστών καλλιτεχνών, των οποίων οι επιτυχίες παραμένουν δημοφιλείς μεταξύ των νέων γενιών χάρη στις υπηρεσίες ροής και τη χρήση τους στην τηλεόραση και τις ταινίες. Ωστόσο, ο κλάδος πέρασε πιο δύσκολα τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Ο όμιλος ιδιωτικών επενδύσεων Apollo επένδυσε τον Ιούλιο 700 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τη Sony να χρηματοδοτήσει εξαγορές μουσικής.

Η Sony Music βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά των μουσικών δικαιωμάτων των Queen για περίπου 1 δισ. δολάρια. Στο παρελθόν έχει αγοράσει τον κατάλογο του Μπρους Σπρινγκστιν με την υποστήριξη της Eldridge Industries, του επενδυτικού οχήματος του Τοντ Μπόλι.

Η Sony έχει τα μέσα να προωθήσει την μουσική των Pink Floyd

Μια εταιρεία όπως η Sony έχει τους πόρους και το δίκτυο για να προωθήσει και να χρησιμοποιήσει τη μουσική στην τηλεόραση, τις ταινίες και τις υπηρεσίες ροής, αυξάνοντας το εισόδημα και την αξία της μουσικής με την πάροδο του χρόνου. Ο Μπομπ Ντίλαν και ο Νιλ Γιανγκ είναι μεταξύ των πολλών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που έχουν κάνει μεγάλες συμφωνίες για τη μουσική τους τα τελευταία χρόνια.

Ο Γουότερς και ο Γκίλμουρ έχουν και οι δύο επιτυχημένες σόλο καριέρα. Ο Γκίλμουρ κυκλοφόρησε ένα νέο άλμπουμ και σχεδιάζει μια περιοδεία φέτος.

Το συγκρότημα συνθέτουν επίσης ο ντράμερ Νικ Μάσον και ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ. Στις αρχές στους Pink Floyd  τραγουδούσε και έγραφε τραγούδια, ο εκλιπών πλέον Σιντ Μπάρετ, που αποχώρησε νωρίς λόγω ψυχασθένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Βρετανία: «Σκοτώνονται» για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis
Plus |

«Σκοτώνονται» στη Βρετανία για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis

Οι αδελφοί Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ έδωσαν τέλος στην 15ετή διαμάχη τους και θα συνυπάρξουν και πάλι στη σκηνή μετά τα χρόνια του 1990 για τις ανάγκες της περιοδείας που θα ξεκινήσει από τη Βρετανία