Βαθαίνει η απαισιοδοξία μεταξύ των Κινέζων traders καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ανέδειξαν ότι τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι αρχές της χώρας δεν αποδίδουν ως προς το στόχο της ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η παραγωγή, η κατανάλωση και οι επενδύσεις στα κινεζικά εργοστάσια επιβραδύνθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν  τον Αύγουστο και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε απροσδόκητα σε υψηλό έξι μηνών. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Κίνα: Ο ταχύτερος ρυθμός υποχώρησης των τιμών των νέων κατοικιών των τελευταίων 9 ετών

«Ο φόβος είναι ότι οι αρχές χάνουν τον έλεγχο της οικονομίας και δεν θα το παραδεχτούν» εξηγεί στο Bloomberg ο Gary Dugan, διευθύνων σύμβουλος του Global CIO Office. «Η αγορά φαίνεται ότι θα πάει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα απουσία πραγματικών, ουσιαστικών νέων πολιτικών».

Η ανησυχία έχει επιβαρύνει τις μετοχές της χώρας. Ο δείκτης CSI 300 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 την περασμένη εβδομάδα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng China Enterprises έχει υποχωρήσει 13% από το υψηλό του Μαΐου.

Οποιαδήποτε αντίδραση στις κινεζικές μετοχές τη Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο Χονγκ Κονγκ, με τις χρηματαγορές της ηπειρωτικής χώρας να είναι κλειστές μέχρι την Τετάρτη λόγω αργιών. ασιατικά χρηματιστήρια

Οι αρχές έχουν δείξει απροθυμία να παρέχουν ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα  από τότε που έδρασαν για να διαχειριστούν την φούσκα ακινήτων, η οποία οδήγησε στην τρέχουσα κρίση. Τα μέτρα στήριξης, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και οι αγορές κεφαλαίων διαπραγματεύσιμων από τα κρατικά ταμεία, ελάχιστα συνέβαλαν στην αναζωογόνηση του κλίματος.

Η  χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των μετοχών στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 6,8 τρισ. δολάρια από την κορύφωση το 2021.

Τα οικονομικά στοιχεία

Τα στοιχεία του Σαββάτου δείχνουν ότι ο κύριος μοχλός της κινεζικής οικονομίας φέτος χάνει τη δύναμη του. Η βιομηχανική παραγωγή επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, καταγράφοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα εξασθένησης, το μεγαλύτερο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα οικονομικά δεδομένα «πιθανώς κάνουν τις αγορές να νιώθουν ότι οι αρχές κοιμούνται στο τιμόνι» σημειώνει ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Capital.Com Inc. στη Μελβούρνη.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού ενώ σχεδιάζει νέες πολιτικές για την αναζωογόνηση της οικονομίας, αφού τα πιστωτικά στοιχεία έδειξαν ότι η ιδιωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε ασθενής παρά τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές