Η προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά, ιδίως από την Κίνα, έχει την υποστήριξη μιας οριακής πλειοψηφίας των Αμερικανών ψηφοφόρων, γεγονός που καταδεικνύει το οικονομικό του πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου του, της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, για τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και η Δημοκρατική αντίπαλός του έχουν αμφότεροι ορκιστεί να επιδιώξουν μειώσεις φόρων εάν κερδίσουν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Αλλά οι ψηφοφόροι πιστώνουν επίσης στον Τραμπ ότι είναι πιο πιθανό να μειώσει το εθνικό χρέος των 35 τρισ. δολαρίων, παρόλο που ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι οι προτάσεις του θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει το Reuters.

Ο μεγαλoεπενδυτής Πόλσον κατά Χάρις: «Οι αγορές θα συντριβούν αν εκλεγεί»

Περίπου το 56% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της 11ης-12ης Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο που θα υποστήριζε ένα νέο δασμό 10%, ή φόρο, σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και ένα δασμό 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Συγκριτικά, το 41% δήλωσε ότι ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει έναν υποψήφιο που συνδέεται με αυτή την πρόταση.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Χάρις προηγείται συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, αν και η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό σε περίπου επτά πολιτείες όπου η κούρσα είναι πιο στενή.

Η οικονομία στο επίκεντρο για τις αμερικανικές εκλογές

Η δημοσκόπηση περιγράφει λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα του Τραμπ σε ένα βασικό θέμα, την οικονομία των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι που κρατάει τις εκλογές τόσο κοντά», δήλωσε η Καρλύν Μπόουμαν του American Enterprise Institute.

Η Μπόουμαν δήλωσε ότι το πλεονέκτημα του Trump απορρέει από την αντίληψη ότι η οικονομία τα πήγε καλά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από το 2017 έως το 2021 και από την επιτυχία του να πείσει τους ψηφοφόρους ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ οφείλονται σε ύπουλο οικονομικό ανταγωνισμό από άλλες χώρες, κυρίως την Κίνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις Δημοκρατικούς δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο που υποστηρίζει υψηλότερους δασμούς και απότομες εισφορές στα κινεζικά προϊόντα, σε σύγκριση με τα δύο τρίτα που δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι αντανακλούσαν το ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Μέχρι η πανδημία COVID-19 να επηρεάσει δυσμενώς την παγκόσμια οικονομία το 2020, η αμερικανική οικονομία είχε καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, που ενισχύθηκε από τις φορολογικές περικοπές για τους καταναλωτές. Η ανεργία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αν και το εθνικό χρέος αυξανόταν και εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει το Reuters.

Φέτος, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια σειρά από φορολογικές περικοπές στην προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της φορολόγησης του εισοδήματος από φιλοδωρήματα – μια πρόταση που υποστηρίζει και ο Χάρις. Την Πέμπτη, υποσχέθηκε να τερματίσει τη φορολόγηση των αμοιβών για υπερωρίες. Το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστήριξε την ιδέα της απαλλαγής των φιλοδωρημάτων από τους φόρους.

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον εαυτό του, «άνθρωπο των δασμών» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, καθώς επέβαλε εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές. Οι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί με την ιδέα, μεταξύ άλλων και η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι οι δασμοί και άλλες πολιτικές του Τραμπ θα επιβραδύνουν την οικονομία.

Η Χάρις αναφέρθηκε στην εκτίμηση της Goldman Sachs στο προεδρικό ντιμπέιτ της Τρίτης και σημείωσε ότι πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα προσθέσουν στο εθνικό χρέος.

Χρέος, ελλείμματα και πληθωρισμός

Όμως η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 37% των Αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι πιθανότερο να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους, έναντι 30% που επέλεξε την Χάρις. Ένα άλλο 30% δήλωσε ότι κανείς από τους δύο δεν θα το έκανε.

Αρκετές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό αναφέρουν ότι οι φορολογικές προτάσεις του Τραμπ προσθέτουν τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ομοσπονδιακά ελλείμματα σε μια δεκαετία, ενώ οι ίδιες βλέπουν ότι τα σχέδια της Χάρις προσθέτουν λιγότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ενδεχομένως μειώνουν το χρέος.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 47% δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι πιθανότερο να δώσει προτεραιότητα στην προώθηση ενός καλού κλίματος για τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με το 37% που επέλεξε τον Χάρις.

Η Χάρις, ωστόσο, είχε οριακό πλεονέκτημα 1 ποσοστιαίας μονάδας – 43% έναντι 42% – όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν ποιος θα επιδιώξει να δημιουργήσει «ένα οικονομικό κλίμα που θα είναι καλό για εμένα και την οικογένειά μου».

Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η Χάρις ήταν πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην παροχή προσιτής υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες και στην κατασκευή γεφυρών και δρόμων αν κερδίσει στις Αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ είχε πλεονέκτημα όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατακόρυφα επί Μπάιντεν το 2021 και το 2022. Περίπου το 43% των ψηφοφόρων της δημοσκόπησης δήλωσε ότι ο Τραμπ θα ήταν πιο πιθανό να «μειώσει τις τιμές για καθημερινά πράγματα όπως τα ψώνια και η βενζίνη», σε σύγκριση με το 36% που επέλεξε τη Χάρις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή