Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Ματίας Ντέπνερ και το fund διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων KKR πλησιάζουν σε συμφωνία για τη διάσπαση του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης Axel Springer, σε μια κίνηση που θα επιτρέψει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο να αποχωρήσει από τα ειδησεογραφικά μέσα του οίκου μετά από πέντε ταραχώδη χρόνια.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν την προτεινόμενη δομή μιας συμφωνίας που θα έδινε στην KKR τον πλειοψηφικό έλεγχο της κερδοφόρας επιχείρησης αγγελιών της εταιρείας σε συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της στις την Πέμπτη, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times.

Ποιος έσπασε το εμπάργκο δωρεών στο Χάρβαρντ

Η συμφωνία, η οποία αποτιμά το σύνολο της εταιρείας στα 13,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 δισ. ευρώ για την επιχείρηση αγγελιών, έχει ήδη συζητηθεί αρκετές φορές σε προηγούμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, προσθέτουν οι FT.

Μια συμφωνία θα επέτρεπε στον Ντέπνερ, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος από το 2002, να εδραιώσει τον έλεγχό του στα μέσα ενημέρωσης της εταιρείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αμερικανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Politico και Business Insider, καθώς και η γερμανική ταμπλόιντ Bild, καθώς και η Die Welt.

Ο Ντέπνερ αναμένεται να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στο τμήμα αγγελιών, το οποίο περιλαμβάνει την πλατφόρμα θέσεων εργασίας StepStone και τη μονάδα διαφήμισης ακινήτων Aviv, το ίδιο και η Φρίντε Σπρίνγκερ, αντιπρόεδρος της εταιρείας και χήρα του ιδρυτή της.

Η διάσπαση της Axel Springer θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο σε μια πενταετή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας η KKR έβγαλε την εταιρεία από τις αγορές σε μια συμφωνία που αποτίμησε τον εκδότη στα 6,7 δισ. ευρώ. Μαζί με το Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), κατέχει μερίδιο 48,5% στην επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο.

Η KKR θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της μονάδας αγγελιών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη από την επένδυσή της. Προηγουμένως ήλπιζε να δρομολογήσει αρχική δημόσια προσφορά για τη StepStone, εξασφαλίζοντας αποτίμηση που θα έφτανε τα 7 δισ. ευρώ, αλλά το σχέδιο αυτό αναβλήθηκε επανειλημμένα μετά την πτώση των ευρωπαϊκών εισαγωγών.

Η διάσπαση θα απαλλάξει επίσης την KKR και το CPPIB από τις διαδοχικές διαμάχες που έχουν πλήξει την επιχείρηση ειδήσεων της Axel Springer. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην συντάκτη της Bild και κατηγορίες για παρεμβάσεις του Ντέπνερ στα μέσα της εταιρείας.

Πιο πρόσφατα, η KKR βρέθηκε σε μια πικρή διαμάχη μεταξύ του επικεφαλής του hedge fund Μπιλ Άκμαν και του Business Insider, αφού το τελευταίο δημοσίευσε ισχυρισμούς για λογοκλοπή εναντίον της συζύγου του.

Η ρήξη έρχεται καθώς ο 61χρονος Ντέπνερ, ο οποίος συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των Netflix και Warner Music Group και έχει συνάψει φιλία με τον Ίλον Μασκ, επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμά του στην αγορά των αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης, ιδίως στις ΗΠΑ.

Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει τους Financial Times το 2015, αλλά αγόρασε το Business Insider αργότερα το ίδιο έτος. Το 2021, απέκτησε το Politico έναντι τιμήματος περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή