Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να είναι στην «περιοχή» που στοχεύουν θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ωστόσο, το πόσο θα χαλαρώσουν τα επιτόκια παραμένει, ακόμα,  ένα ανοιχτό ερώτημα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μιας εβδομάδας έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από την αλματώδη άνοδό τους το 2021-22. Ένας δείκτης των τιμών καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός 12 μηνών ήταν ο χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι μετρήσεις των τιμών χονδρικής έδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών των αγωγών είναι ως επί το πλείστον υπό έλεγχο, σημειώνει το CNBC.

Νάγκελ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμένει σε εργήγορση

Και οι δύο μετρήσεις ήταν σίγουρα αρκετές για να ανοίξει ο δρόμος για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την απόφαση για τα επιτόκια και μια επικαιροποιημένη πρόβλεψη σχετικά με το πού βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τα πράγματα στο μέλλον.

«Πήραμε δύο ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό» από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, δήλωσε η Claudia Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, σε συνέντευξή της στο CNBC την Παρασκευή. «Αυτό είναι που ζήτησε η Fed».

Ισες πιθανότητες

Το ερώτημα, ωστόσο, στρέφεται τώρα στο πόσο επιθετικά θα πρέπει να δράσει η Fed. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παρέχουν έναν οδηγό για το πού κατευθύνεται η κεντρική τράπεζα, δεν βοήθησαν.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων για το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προσβλέψει σε μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε την Παρασκευή, με τους εμπόρους να μετακινουνται πλέον σε σχεδόν ίσες πιθανότητες είτε 25 είτε 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Η Cl. Sahm συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση.

Εμπιστοσύνη για τον πληθωρισμό

Οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η μάχη για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% δεν έχει ακριβώς τελειώσει, αλλά τα πράγματα κινούνται τουλάχιστον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για όλα τα στοιχεία σημείωσε άνοδο μόλις 0,2% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,5%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,2%, αρκετά πιο μακριά από τον στόχο της Fed.

Παρά τις παρατεταμένες πιέσεις, οι έρευνες καταναλωτών δείχνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν όχι ανακοπεί εντελώς. Οι ερωτηθέντες σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τον Σεπτέμβριο ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,7% τους επόμενους 12 μήνες, η χαμηλότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διάφορες δυναμικές του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η «εμπιστοσύνη του έχει αυξηθεί» ότι ο πληθωρισμός τείνει να επιστρέψει στο 2%.

Ο Πάουελ δήλωσε στην ίδια ομιλία, που εκφωνήθηκε στο ετήσιο retreat της Fed στο Jackson Hole του Wyoming, ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω ψύξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας».

Η Fed έχει δύο δουλειές – σταθερές τιμές και υγιή αγορά εργασίας – και η πρωταρχική αποστολή φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξει, σημειώνει το CNBC.

Υποθέσεις

Υπάρχει , μάλλον, μια βεβαιότητα ότι η Fed θα μειώσει κατά μόλις ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αντανακλώντας  την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει για τον πληθωρισμό και ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά για την αγορά εργασίας ή μια ευρύτερη οικονομική ψύξη.

«Αυτό είναι πραγματικά το κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν, δηλαδή ότι εξομαλύνουν την πολιτική τους και δεν προσπαθούν να παρέχουν διευκολύνσεις σε μια οικονομία που έχει πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Tom Simons, οικονομολόγος στην Jefferies.

Πάντως, ακόμα και με την κίνηση στο ενα τέταρτο της μονάδας, την οποία προβλέπει ο Τ.Simons, η Fed θα έχει πολλά περιθώρια να κάνει περισσότερα αργότερα.

Πράγματι, η τιμολόγηση της αγοράς προβλέπει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2024, ένδειξη κάποιας αίσθησης επείγοντος για τη μείωση του κόστους δανεισμού αναφοράς από τα υψηλότερα επίπεδά του – επί του παρόντος 5,25% έως 5,50% – εδώ και περισσότερα από 23 χρόνια.

«Όλος ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μείωση είναι επειδή ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει», δήλωσε ο Τ.Simons.

«Τώρα, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με βάση τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι [ο πληθωρισμός] δεν επανέρχεται αυτή τη στιγμή. Αλλά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να παρακολουθούν τις πιθανές αλλαγές στη δυναμική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή