Η ινδική κεφαλαιαγορά παρουσίασε μια υγιή ροή αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) το πρώτο εξάμηνο φέτος χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, το ισχυρό περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης, τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τα σταθερά επιτόκια.

Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της μονάδας στεγαστικών δανείων του μεγαλύτερου σκιώδους δανειστή της Ινδίας έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, υπογραμμίζοντας το συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των επενδυτών για τις δημόσιες εγγραφές στη χώρα.

Κεντρική Τράπεζα Ινδίας: Πουλάει δολάρια για να στηρίξει τη ρουπία

Η Bajaj Housing Finance, η οποία προσπάθησε να συγκεντρώσει 65,6 δισεκατομμύρια ρουπίες (781 εκατομμύρια δολάρια) στη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά της χώρας για το 2024, προσέλκυσε προσφορές για περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία ημέρα της πώλησης την Τετάρτη. Αυτό είναι περισσότερο από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας για το οικονομικό έτος που έληξε το 2024.

Οι θεσμικοί επενδυτές ώθησαν την ζήτηση

Οι θεσμικοί επενδυτές οδήγησαν τη φρενήρη ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν κατά 200 φορές τις μετοχές που διατέθηκαν. Η κατηγορία λιανικής υπερεκαλύφθηκε επτά φορές. Η ζήτηση ξεπέρασε εκείνη της τεράστιας IPO της Tata Technologies πέρυσι.

Αθρόες είναι οι νέες χρηματιστηριακές εισαγωγές στην Ινδία, με 7,75 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από IPO μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό υπερβαίνει τα έσοδα σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι επενδυτές κυνηγούν τα κέρδη της πρώτης ημέρας, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 30% φέτος.

Μεγαλύτερες πωλήσεις είναι στον ορίζοντα. Η Hyundai Motor Co. πιθανότατα θα συγκεντρώσει έως και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή της μονάδας της στην Ινδία τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Bloomberg News τον Ιούλιο.

Η εταιρεία Bajaj Housing στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 35,6 δισεκατομμύρια ρουπίες μέσω νέων μετοχών, ενώ ο ιδρυτής της Bajaj Finance πρόσφερε έως και 30 δισεκατομμύρια ρουπίες μετοχών στην πώληση. Στις 6 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, της Goldman Sachs και της JPMorgan India εγγράφηκαν για 251,14 εκατομμύρια μετοχές αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων ρουπιών προς 70 ρουπίες η καθεμία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή