Τη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη  του Μπαγκλαντές, χωρίς αποκλεισμούς,  και θα παράσχουν επιπλέον βοήθεια 202 εκατομμυρίων δολαρίων, εξέφρασε αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτευουσα της χώρας Ντάκα , την Κυριακή.

Η εξαμελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υφυπουργό του υπουργείου Οικονομικών Μπρεντ Νέιμαν, είναι η πρώτη από τις ΗΠΑ από τότε που η προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον νομπελίστα Μουχαμαντ Γιουνούς ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα μετά την ανατροπή της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις που είχαν και νεκρούς.

Μπαγκλαντές: Ο νομπελίστας που ανέλαβε την εξουσία σε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού

Σε τηλεοπτική ομιλία την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Μ. Γιουνούς είπε ότι η κυβέρνηση ζητά βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας οικονομίας που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία που αύξησε απότομα το κόστος των εισαγωγών καυσίμων και τροφίμων.

Το Μπαγκλαντές, σημειώνει το Reuters,  πέρυσι ζήτησε πρόγραμμα διάσωσης 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανοικοδόμηση του Μπαγκλαντές

Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) δήλωσε ότι θα παράσχει επιχορήγηση 202 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, των κοινωνικών, ανθρώπινων και οικονομικών ευκαιριών και ανθεκτικότητας, σε συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή στη Ντάκα.

Ακολουθεί μια συμφωνία του 2021 όπου η USAID υποσχέθηκε συνολικά 954 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2021 και 2026, εκ των οποίων τα 425 εκατομμύρια δολάρια είχαν ήδη χορηγηθεί.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε στη σελίδα της στο Facebook μετά τη συνάντηση με τον Γιουνούς, η πρεσβεία των ΗΠΑ τόνισε την ετοιμότητά της να στηρίξει το Μπαγκλαντές στην επιδίωξή του για ένα πιο «δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».

Ο Μ.Γιουνούς ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Μπαγκλαντές καθώς και να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που έκλεψε το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή