Σε εγρήγορση πρέπει να παραμείνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ακόμη και όταν ο ρυθμός του πληθωρισμού βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμά ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Αν εξετάσουμε την εικόνα του πληθωρισμού για φέτος και το επόμενο έτος, υποθέτουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025» είπε το Σάββατο στην ανοικτή ημέρα του ιδρύματός του στη Φρανκφούρτη. «Αλλά γνωρίζω επίσης -δυστυχώς, έτσι είναι ο τρόπος με τον πληθωρισμό- ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, διότι ως κεντρική τράπεζα υπάρχουν πολλά πράγματα, όπως οι τιμές της ενέργειας, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

Λαγκάρντ: Έστειλε σήμα για την επόμενη μείωση επιτοκίων – Για πότε την προσδιόρισε

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μίλησε αφού η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο και επιβεβαίωσε τις οικονομικές προβλέψεις που βλέπουν αύξηση του πληθωρισμού κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος και 1,9% το 2026.

Επιβεβαίωσε εκ νέου αυτές τις προοπτικές την Κυριακή, λέγοντας ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι το 2% θα είναι εφικτό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προσθέτοντας ότι ήταν «συνεπής» με αυτή την άποψη η μείωση του κόστους δανεισμού στις 12 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τον πληθωρισμό «δεν είμαστε ακόμη εκεί, εκεί που θέλουμε να είμαστε», είπε.

Ο Νάγκελ, ο οποίος ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών της  ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν ένα «άπληστο θηρίο» στο παρελθόν, αλλά τώρα πια δεν μπορεί να περιγραφεί με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του