Στις 23 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πανίσχυρη Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξετάζει την προσφορά των 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Nippon Steel για την εξαγορά της U.S. Steel,  να υποβάλει σχετική πρόταση στο Λευκό Οίκο.

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel απο την Nippon

Την ημερομηνία εκείνη, οι αξιωματούχοι της Επιτροπής  (The Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS)  θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των εταιρειών για παράταση της επανεξέτασης άλλες 90 ημέρες, γεγονός που θα αναβάλει την πολιτικά ευαίσθητη απόφαση για μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αναφερει το Reuters.

Εάν η επιτροπή δεν το κάνει αυτό, θα μπορούσε να εγκρίνει τη συμφωνία, ενδεχομένως με μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, ή θα μπορούσε να συστήσει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να την αποκλείσει.

H «καυτή πατάτα» της Nippon Steel

Η συμφωνία έχει γίνει μια πολιτική «καυτή πατάτα» και έχει απέναντι της  αντιπάλους υψηλού προφίλ, όπως ο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία και αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ. Αντιτίθενται στην ξένη ιδιοκτησία της U.S. Steel, η οποία παράγει ένα στρατηγικά και συμβολικά σημαντικό εμπόρευμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλοίων, τρένων και υποδομών.

«Η θέση του προέδρου είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας για την US Steel να παραμείνει μια αμερικανική εταιρεία χάλυβα που είναι εγχώρια ιδιοκτησία και λειτουργεί», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Saloni Sharma.

Η U.S. Steel έχει την έδρα της στην Πενσυλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία για τις προεδρικές εκλογές. Το συνδικάτο United Steel Workers, το οποίο ενέκρινε τη Χάρις, αντιτίθεται στη συμφωνία.

Καθώς το ρολόι κατευθύνεται προς την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου, η πολιτική και η αβεβαιότητα γύρω από τη συμφωνία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Παράταση για τις εκλογές

Οι εταιρείες προσπάθησαν να σώσουν την εξαγορά αφού η επιτροπή είπε ότι θα έβλαπτε την ασφάλεια των προμηθειών χάλυβα των ΗΠΑ σε επιστολή της 31ης Αυγούστου που είδε το Reuters.

Οι εταιρείες αντέδρασαν σε μια επιστολή 100 σελίδων, που επίσης αναφέρεται αποκλειστικά από το Reuters, ότι η συμφωνία θα αύξανε την παραγωγή χάλυβα στις ΗΠΑ και ζήτησαν παράταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

Η CFIUS και η Nippon Steel αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η U.S. Steel δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Δεν αναμένεται απόφαση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανώτερο διοικητικό στέλεχος. Η Washington Post ανέφερε την Παρασκευή μια απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή