Δύο αιτήματα συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων ζλότι (9,3 δισ. ευρώ) για το ταμείο αποκατάστασης της πανδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέβαλε η Πολωνία δήλωσε την Παρασκευή ένας υπουργός της κυβέρνησης.

ΔΝΤ: Επιστολή αντίθεσης από 9 χώρες της ΕΕ στην επίσκεψη κλιμακίου στη Ρωσία

Το ποσό είναι επιπλέον αυτων που είχαν προγραμματστεί καθώς η  Πολωνία έχει ήδη εξασφαλίσει την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από την πανδημία του COVID-19 με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Τα κεφάλαια, που προηγουμένως είχαν ανασταλεί λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, θα στηρίξουν την οικονομία της Πολωνίας, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκταθεί κατά 2,8% φέτος, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες κεντροευρωπαϊκές.

«Πρόκειται για τεράστια κεφάλαια που θα επενδύσουμε το επόμενο έτος», δήλωσε η Katarzyna Pelczynska-Nalecz, υπουργός κεφαλαίων και περιφερειακής ανάπτυξης.

Η υπουργός είπε ότι τα κονδύλια, τα οποία αναμένει ότι θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα διατεθούν για τη θερμομόνωση κατοικιών, τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών, τις μικρές και μεσαίες φάρμες και την υγειονομική περίθαλψη.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι πιθανό να υποβάλει άλλη μια διπλή αίτηση για κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ έως το τέλος του 2024, στοχεύοντας συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ζλότι το επόμενο έτος από το κονδύλιο επιχορηγήσεων της διευκόλυνσης.

Η κατανομή της Πολωνίας αποτελείται από επιχορηγήσεις αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και σχεδόν 35 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια σε ευνοϊκές τιμές.

Η χώρα αγωνίζεται να τηρήσει μια αυστηρή προθεσμία στα τέλη Αυγούστου 2026 για να κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να δαπανήσει ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή