Μία σύνθετη εξίσωση διαμορφώνουν για το Μέγαρο Μαξίμου κρίσιμες – θεσμικές – συζητήσεις, που αναμένεται να ανοίξουν στη δημόσια σφαίρα μέχρι το τέλος του 2024, όσο και αν ουσιαστικές εξελίξεις θα υπάρξουν το 2025. Είναι αυτές που όχι μόνο αναγκάζουν τον πρωθυπουργό σε παρασκηνιακή προετοιμασία ή ήδη και σε ασκήσεις ισορροπίας για να αποφύγει «παγίδες», αλλά επιπλέον μέσα από προδιαγεγραμμένες συγκρούσεις ή ενδεχόμενες συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την (ανα)διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής.
Προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείχνει ότι κινείται με την προσοχή στραμμένη στην καθημερινότητα για να μπουν στις ράγες της υλοποίησης όσα ανακοίνωσε στη ΔΕΘ. Ο ίδιος βγαίνει μπροστά για τη χάραξη της κεντρικής γραμμής, αφού προσπαθεί να χτίσει ξανά στα μάτια των πολιτών προφίλ «αποφασιστικότητας».
Τα 4+1 «καυτά» μέτωπα της κυβέρνησης μέσα στο φθινόπωρο
Ενδεικτική η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας ή ο συντονισμός ενδοκυβερνητικά και με ευρωπαίους συμμάχους για το Μεταναστευτικό μετά τη στροφή της Γερμανίας (θα θέσει το θέμα στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου και, νωρίτερα, στις 14 Οκτωβρίου, στη Διαδικασία του Βερολίνου). Αυτά δεν σημαίνουν ότι παράλληλα δεν… τρέχουν οι πρωθυπουργικές σκέψεις έως και ζυμώσεις για ορόσημα που βρίσκονται στα σκαριά – κυρίαρχα η συνταγματική αναθεώρηση και η προεδρική εκλογή.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χτίσει ξανά στα μάτια των πολιτών προφίλ «αποφασιστικότητας»
Η προεδρική εκλογή
Από τις μέρες που ο Μητσοτάκης έκλεινε το μάτι στην προοπτική ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού μέχρι το κλείσιμο ματιού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του («δεν αποφασίζω μόνος μου») και τελικά τον πρωθυπουργικό «πάγο» στη σεναριολογία μέχρι τον Ιανουάριο συνέβησαν (και ακούστηκαν) πολλά. Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά χαρτιά για την απόφαση που θα πάρει μετά τα Χριστούγεννα. Εξάλλου η θητεία της Προέδρου λήγει στις 13 Μαρτίου, αλλά μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει συγκληθεί η ειδική συνεδρίαση στη Βουλή.
Οι ενδείξεις παραπέμπουν σε επιλογή από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη, με τον Μητσοτάκη, πάντως, ο οποίος δεν προσπερνά πλέον εύκολα τις ενστάσεις, να ξεκαθαρίζει μόνο ότι απαιτείται πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Η συζήτηση πυροδοτήθηκε και μετά τη ΔΕΘ. Κάποιοι βουλευτές – ακόμα και μερικοί της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ που… κρατούν στη νυν Πρόεδρο τη συμμετοχή της στα λεγόμενα επινίκια μετά τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια – διακρίνουν ότι όλα είναι ανοιχτά.
Αλλοι εμφανίζονται πιο σίγουροι για νέο πρόσωπο και άλλοι προειδοποιούν για επιχειρήσεις διεμβόλισης της παραδοσιακής βάσης της παράταξης από τα κόμματα στα δεξιά, μετά και τις αναφορές της – ενισχυμένης δημοσκοπικά – Αφροδίτης Λατινοπούλου στον Κώστα Καραμανλή και στον Αντώνη Σαμαρά. Το θέμα άρα θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΝΔ, ταυτόχρονα όμως με τον στόχο να υπάρξει πλήρης αποδοχή από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχουν «φωνές» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που αναγνωρίζουν πρωτίστως την πρόκληση να κερδηθεί η κοινή γνώμη.
Η συνταγµατική αναθεώρηση
Αλλη συζήτηση που παραπέμπεται για του χρόνου, αλλά προδιαγράφεται ότι θα ανοίξει ανεπισήμως νωρίτερα, μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο αντιπολιτευτικό τοπίο είναι η «ευρεία» – κατά τον Μητσοτάκη – συνταγματική αναθεώρηση. Ο ουσιαστικός ορίζοντάς της είναι πράγματι στις αρχές του 2025 και ο τελικός στο 2028. Ο Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα «ευρύτερων συναινέσεων» και δημοσίως φρόντισε μόνο να καθησυχάσει το δεξιότερο ακροατήριο σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που διέπουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Κατά πληροφορίες έχει προηγηθεί αντίστοιχος καθησυχασμός των ανησυχιών της Εκκλησίας, αν και γαλάζιοι περιμένουν ότι θα πιέσουν με το θέμα άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η διαδικασία της αναθεώρησης θα είναι ίσως ο βασικότερος δείκτης σχέσεων και προθέσεων των πολιτικών δυνάμεων και το βέβαιο είναι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σαρωτικές κινήσεις (ενδεικτικά, το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ είχε προτείνει αλλαγές σε 57 άρθρα). Πέρα από το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην προμετωπίδα βρίσκονται αλλαγές σχετικές με τη διάρθρωση της εξουσίας και τη λειτουργία του κράτους ενώ η προετοιμασία αφορά άρθρα για το περιβάλλον, τα δημοσιονομικά και ευρύτερα την οικονομία έως τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου.
Ο εκλογικός νόμος
Η αυτοδυναμία είναι εφικτή – αυτή είναι η πρωθυπουργική γραμμή απέναντι στη σεναριολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία… καλοβλέπουν γαλάζια στελέχη, όπως προκύπτει από παρασκηνιακές συζητήσεις. Ο Μητσοτάκης κρατά προσεκτικά τις αποστάσεις του και εσχάτως συνέστησε υπομονή «σε αυτούς που προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο νόμο είναι άπιαστο όνειρο».
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει δεχθεί εισηγήσεις για «διορθώσεις» στο εκλογικό σύστημα (για παράδειγμα την αλλαγή του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5%, γεγονός που άμεσα επηρεάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας) αλλά και ότι υπάρχει σχέδιο επί χάρτου προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς αυτό να προδιαγράφει ότι τελικά θα «ενεργοποιηθεί».
Είναι σαφές ότι το Μαξίμου αφενός τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό πεδίο, αφετέρου παλεύει για αισθητή ανάκαμψη της κυβέρνησης, εξού και θέλει να κρατάει το γαλάζιο οικοσύστημα μακριά από την «απροποσανατολιστική» εκλογολογία. Η δυσκολία προσωπικά για τον Μητσοτάκη είναι ότι ούτε θέλει να προβάλλει ηττοπάθεια, ούτε να θολώσει το «θεσμικό» προφίλ που συστηματικά καλλιεργεί από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.
Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Latest News
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία
Το περιστατικό σημειώνεται ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ελλάδα παραμένει στο top 10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Γ. Τσούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών
SOS από ΕΦΕΤ - Ανακαλείται ζάχαρη, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού [εικόνα]
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν