Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι κατάφερε να συνδέσει ρυμουλκά στο φλεγόμενο πετρελαιοφόρο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι το πλοίο ρυμουλκείται αυτή τη στιγμή, κατευθυνόμενο σε ασφαλή τοποθεσία.

«Τα ρυμουλκά σκάφη συνδέθηκαν επιτυχώς με το πλοίο και η ρυμούλκηση του MV Sounion σε ασφαλή τοποθεσία βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε η Επιχείρηση Ασπίδες της ΕΕ στο X, πρώην Twitter, σήμερα.

Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Sounion

Μαχητές Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη επιτέθηκαν στο Sounion στις 21 Αυγούστου, καθώς έπλεε προς την Ελλάδα φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το Ιράκ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο αποτελούσε τεράστια περιβαλλοντική απειλή εάν δεν μπορούσε να διασωθεί γρήγορα.

Η ΕΕ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής πετρελαίου από το αμπάρι του πλοίου. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι υπήρχε διαρροή, υποδηλώνοντας ότι καύσιμα έβγαιναν από τις δεξαμενές του πλοίου.

Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στα μέσα Νοεμβρίου στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον ένα χρόνο, και ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πυροσβεστικό ρυμουλκό «Πανορμίτης» συνοδεύει το «Sounion» που ρυμουλκείται από το «Aigaion Pelagos» και ανα πάσα στιγμή είναι έτοιμο να προβεί σε κατάσβεση εάν απαιτηθεί.

Σημειώνεται, ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου και όπως έχει αναφέρει και η ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES η διάσωσή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει δηλώσει ότι η απόφαση να επιτραπεί η απόσυρση του «Sounion» οφείλεται στην ανησυχία για οικολογική καταστροφή, ωστόσο η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για αρκετά πλοία που συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία