Το δολάριο υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδό από τον Ιανουάριο, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης του Bloomberg για το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,4% τη Δευτέρα ενώ έδωσε ώθηση σε σημαντικά νομίσματα όπως το γεν. Τα swaps που συνδέονται με την απόφαση της Fed αυτή την εβδομάδα τιμολογούν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα, αφού ουσιαστικά προεξόφλησαν πλήρως το ενδεχόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Δολάριο: Τα συστήματα πληρωμών που ροκανίζουν την κυριαρχία του

«Βλέπουμε έναν νέο και επικείμενο κύκλο χαλάρωσης της Fed ως σημαντικό αντίβαρο για το δολάριο» εξηγεί ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank Ltd. «Το δολάριο θα ξεκινήσει μια κυκλική πτώση, καθώς η Fed θα χαλαρώνει και θα οδηγεί το επιτόκιο των κεφαλαίων προς το ουδέτερο, αν όχι προς τα κάτω, το επόμενο έτος».

Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων τον τελευταίο μήνα, με το γεν και το ελβετικό φράγκο, να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων έναντι του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα επέκτεινε και πάλι τα κέρδη του τη Δευτέρα, προχωρώντας πέρα από το στενά παρακολουθούμενο επίπεδο των 140 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στη μείωση των διαφορών των επιτοκίων μεταξύ των δύο χωρών.

Αποκρυπτογραφώντας την Fed

Με τα μέλη της Fed να βρίσκονται σε περίοδο σιωπής πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου, οι έμποροι έχουν λίγα στοιχεία στα οποία μπορούν να βασιστούν, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων του Αυγούστου την Τρίτη, για να εκτιμήσουν τις κινήσεις της Fed.

«Ενώ ο κύκλος χαλάρωσης της Fed κινδυνεύει να είναι εμπροσθοβαρής, πιστεύουμε ότι η αγορά υπερτιμά αυτόν τον κίνδυνο και ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα δώσει στο δολάριο μια ανάκαμψη», δήλωσε ο David Forrester, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στη Σιγκαπούρη.

Παρόλα αυτά η αγορά βρίσκεται σε συντριπτική πλειοψηφία στο στρατόπεδο ενός πιο αδύναμου αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ, το γεν, το καναδικό και το αυστραλιανό δολάριο προβλέπεται να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου μέχρι αυτή τη στιγμή του επόμενου έτους, σύμφωνα με έρευνες του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

«Μια απροσδόκητα περιστερίσια Fed θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο», έγραψε σε σημείωμά του ο Bob Savage, επικεφαλής στρατηγικής και γνώσεων αγορών της BNY. Θα μπορούσε «να αλλάξει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για έθνη, όπως η Βρετανία, που εισάγουν εμπορεύματα σε τιμές δολαρίου και να ωθήσει τη Norges Bank να στηρίξει την κορώνα που συνδέεται με το πετρέλαιο», έγραψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές