Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παίρνουν θέσεις για μια ακραία εβδομάδα αποφάσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 8.278 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 18.628 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.449 μονάδες.

Άδειες λειτουργίας και πρόστιμα από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nestle σημείωσαν απώλειες σχεδόν 1% αφού η Morgan Stanley μείωσε την αξιολόγηση της μετοχής σε «underweight», ενώ χαμηλότερη από πριν ήταν και η τιμή στόχος που έδωσε.

Κάτι παραπάνω από βέβαια θεωρείται πλέον μια μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές όμως να περιμένουν να δουν πόσο θα μειώσει η Fed τα επιτόκια την Τετάρτη και τι καθοδήγηση θα δώσει ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει επίσης την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική, με τις αγορές επί του παρόντος να είναι διχασμένες ως προς το αν θα προχωρήσει ή όχι σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Στο μεταξύ, οι αγορές παρακολουθούν τις νέες αναταράξεις με τον ορισμό της Κομισιόν από την πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καθώς ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε από τη θέση του. Μάλιστα κατήγγειλε ότι η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τη Γαλλία να προτείνει άλλον υποψήφιο από αυτόν, προκειμένου να τον αντικαταστήσει, σε αντάλλαγμα ένα πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν. Στη θέση του προτάθηκε ο Στεφάν Σεζουρν.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης σε αγαθά διαμορφώθηκε στα 21,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, υψηλότερο από τα 6,7 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι εξαγωγές της ζώνης του ευρώ προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 252 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, αυξημένες κατά 10,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα από το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 230,8 δισ. ευρώ.

«Βγήκαν μπροστά» οι μεγάλοι στο ΧΑ

Στο «παρά ένα» κατάφερε να κλείσει θετικά το Xρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά την Alpha Bank και την Εθνική, όπως και την Coca Cola, να δίνουν πολύτιμες βοήθειες προκειμένου να κρατήσει το επίπεδο των 1.420 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 1.423,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.413,85 μονάδων (-0,38%) και 1.423,61 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 3.450,69 μονάδες, ενώ στο +0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.313,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 1.224,65 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές