Νέα ιστορικά υψηλά άγγιξε σήμερα ο Dow Jones, σε μια συνεδρίαση όμως που η μεταβλητότητα και οι τεχνολογικές πιέσεις ήταν αυτές που κυριάρχησαν και επισκίασαν τις προσδοκίες για την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατά την οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020.

Moody’s: Αναβάθμισε το outlook για Εθνική και Eurobank

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 41.622 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,13% στις 5.633 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υππχώρησε κατά 0,52% στις 17.592 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Apple έχασε πάνω από 3%, αφού αναλυτές που καλύπτουν τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America και της JPMorgan, σημείωσαν ότι οι χρόνοι αποστολής θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μικρότερη ζήτηση για μοντέλα iPhone 16 Pro σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην ευρύτερη αγορά όμως επικράτησε νευρικότητα, καθώς ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 1% από το ρεκόρ του Ιουλίου. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα ενός ιστορικά αδύναμου Σεπτεμβρίου, οι τρεις σημαντικοί δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, την καλύτερη του 2024.

Συνεδρίαση Fed

Στο μεταξύ, αύριο, Τρίτη, η Fed πρόκειται να αρχίσει τη συνεδρίαση της, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Σε αυτή αναμένεται ευρέως να κάνει την πρώτη της μείωση των επιτοκίων από τότε που άρχισε να τα αυξάνει τον Μάρτιο του 2022.

Μια μείωση αυτή την εβδομάδα θα ήταν μια κομβική κίνηση, καθώς πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες και να βελτιώσει την τάση της κερδοφορίας — ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας είναι σήμερα στο 5,25% με 5,5%, ενώ η αγορά εμφανίζεται διχασμένη ως προς το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Οι μετοχικές αγορές συνήθως σημειώνουν ισχυρά κέρδη κατά τη διάρκεια κύκλων όπου οι αρχικές μειώσεις επιτοκίων μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική επέκταση, υπενθύμισε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BMO Capital, Brian Belski.

«Εφόσον τίποτα δεν ανησυχεί στην οικονομική δραστηριότητα, οι αγορές των ΗΠΑ παραμένουν σταθερά σε μια ανοδική τροχιά, αλλά με σημαντικά ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους της αρχικής μείωσης επιτοκίων», πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, τώρα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης έγινε θετική τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve.

Η έρευνα Empire State Manufacturing Survey της Fed της Νέας Υόρκης έδειξε ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 11,5, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά στις εταιρείες που ανέφεραν επέκταση έναντι της συρρίκνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street