Στο «παρά ένα» κατάφερε να κλείσει θετικά το Xρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά την Alpha Bank και την Εθνική, όπως και την Coca Cola, να δίνουν πολύτιμες βοήθειες προκειμένου να κρατήσει το επίπεδο των 1.420 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 1.423,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.413,85 μονάδων (-0,38%) και 1.423,61 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ.

Στην αναμονή για τη Fed η Wall Street, πιέσεις από την Apple

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 3.450,69 μονάδες, ενώ στο +0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.313,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 1.224,65 μονάδες.

Έντονη νευρικότητα

Αφού άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι ακολουθούσαν αντίθετες πορείες, τελικά τόσο κάποιες τραπεζικές μετοχές όσο και η Coca Cola, βοήθησαν την αγορά στο τέλος να κλείσει θετικά. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος λειτούργησε αυτή τη φορά υπέρ των long, οι οποίοι χρειάστηκαν να στηρίξουν κάποιες επιλογές, ειδικά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επί της ουσίας, όμως η αγορά δεν έχει βγει από τον κίνδυνο να επιστρέψει πλησίον των 1400 μονάδων, όπου και άρχισε την αντίδραση την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπορεί η Moody’s να μην έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε παρόλα αυτά σε θετικό το outlook για την οικονομία. Οπότε σε κάθε περίπτωση έχουμε να περιμένουμε θετικά νέα στο μέλλον ενώ χρηματιστηριακά αυτό δεν θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα κάτι στην αγορά σε περίπτωση που ερχόταν.

Το θέμα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει πολίτες και επενδυτές, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης. Σίγουρα έχουμε δει σημαντικές αλλαγές παρόλα αυτά τα κακώς κείμενα και η δυσκολίες στο πολυδαίδαλο δημόσιο είναι ακόμα αρκετές. Και είναι κάτι που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και οι οίκοι και κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου έχοντας αμφιβολίες για το αν μπορέσουμε να γίνουμε μία κανονική οικονομία.

Ο τραπεζικός είναι το κλειδί, κατά τον κ. Ζαχαράκη, έχοντας μπροστά το placement της Εθνικής με τον τίτλο να είναι και ο κύριος υπαίτιος για την εικόνα του κλάδου βραχυπρόθεσμα. Την Παρασκευή έχουμε λήξη παραγώγων και για τρίτο τρίμηνο τα κλεισίματα του FTSE25 να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο δείχνοντας ότι η αγορά συσσωρεύει χωρίς κατεύθυνση. Αμέσως μετά την λήξη θα δούμε πιθανότατα μία διαφορετική εικόνα που θα μας δείχνει την κατεύθυνση της, με τις πιθανότητες να βαραίνουν την ανοδική κίνηση, κατά τον κ. Ζαχαράκη.

Τεχνικά λοιπόν, όσο συντηρούνται οι 1.400 μονάδες, η τάση είναι κραταιά και χρειάζεται μία κατοχύρωση των 1.480 μονάδων αν θέλει να ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο της ζώνης των 1.600 μονάδων, κατά την Fast Finance. Η συνεδρίαση της Παρασκευής, πάντως, έδειξε ότι μπορεί να ξεκινήσει και πάλι μία προσπάθεια με τις 1.432 μονάδες η κοντινή και οι 1.450 μονάδες σε κάθε περίπτωση η κύρια αντίσταση που θα δώσει ανοδική λύση στον σχηματισμό. Οι 1.405 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, με τη διάσπαση της οποίας να οδηγεί προς τις 1.383 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 2,62%, με τις Autohellas, Coca Cola, Λάμδα, Τιτάν και Εθνική να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, OTE, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, οι απώλειες σε ΕΛΧΑ και ΔΕΗ κινήθηκαν λίγο πάνω από το 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Aegean, Metlen, Πειραιώς, Jumbo, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διολίσθηση και πιέσεις από τις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Διολισθαίνει και πάλι το ΧΑ, πιέσεις και από τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας