Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων για αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, πρόγραμμα για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκατ. ευρώ και τη μονιμοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που ανακοινώθηκαν στην 88η ΔΕΘ, την εξειδίκευση των οποίων παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στη διυπουργική συνέντευξη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Ειδικότερα, τα «κόκκινα δάνεια» υπολογίζονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, με τα «βάρη» να αφορούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Η πλειοψηφία των δανείων αυτών είναι στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, αναμένεται σημαντική διαγραφή των χρεών αλλά και νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
88η ΔΕΘ: Πώς αντιδρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Στόχος είναι, όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.
Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια
Σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ θα υπάρξουν:
- Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβατικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
- Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
- Προώθηση Συγχωνεύσεων – Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων
600 εκατ. ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειας
Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας, και το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα έχει λιγότερα από 48.000 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ η Ολλανδία διαθέτει 120.000 στρέμματα και η Τουρκία 800.000 στρέμματα.
Για την αύξηση της παραγωγής, ο κ. Τσιάρας παρέθεσε το παράδειγμα της καλλιέργειας της ντομάτας, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της υπαίθριας φτάνει τους 3 τόνους/στρέμμα, ενώ στα θερμοκήπια η αντίστοιχη παραγωγή ανέρχεται στα 13,5 τόνους/στρέμμα.
Με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%, μείωση της κατανάλωσης νερού, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι κατά 50% μέσω ΠΑΑ (300 εκατ. ευρώ), το 35% με τραπεζικό δανεισμό και το 15% ιδία κεφάλαια. Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυση προσαυξάνεται κατά 10%.
Δικαιούχοι θα είναι φυσικά, συλλογικά και νομικά πρόσωπα.
Αδρανείς γαίες
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι στα σχέδια βρίσκεται η ανταλλαγή και αντιπαροχή των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος είναι η αξιοποίηση των γαιών αυτών για αγροτική χρήση αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στις αδρανείς γαίες περιλαμβάνονται δάση 2,448 εκατ. στρεμμάτων, βοσκές – χερσολιβαδικά και χέρσα 7,335 εκατ. στρέμμα και αγροί, δενδρώνες 1,799 εκατ. στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η επικαιροποίηση του ν 4061/12 με:
- Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του ΥπΑΑΤ
- Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων
- Επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης
- Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις
- Δημιουργία εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών
Το αγροτικό πετρέλαιο
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, μονιμοποιείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από το 2025. Το μέτρο αυτό είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγροτών, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής θα καθοριστεί με ΚΥΑ μετά από διαβούλευση με της ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.
Latest News
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων