Το χειρότερο αποτέλεσμα της σημερινής βαθιάς κρίσης του χώρου που βρίσκεται «αριστερά του Κέντρου», με αποκορύφωμα τη διάλυση –σε «ζωντανή μετάδοση»– του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ότι το κοινοβουλευτικό τοπίο θα γίνει ακόμη πιο ασύμμετρο, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να προωθήσει τον σχεδιασμό της, αλλά – και κυρίως – ότι ρευστοποιούνται οι σχέσεις ανάμεσα σε κοινωνικά στρώματα, κοινωνικά αιτήματα και πολιτικά ρεύματα και προγράμματα.
Γιατί μπορεί να ακούστηκε πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες ότι «έχει τελειώσει η διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς», όμως τόσο η πρόσφατη εμπειρία όσο και διεθνή παραδείγματα έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά έχουν υποχωρήσει οι κοινωνικές πολώσεις και οι συγκρουσιακές αξιώσεις και διεκδικήσεις που αποτελούν το υπόβαθρο σε τελική ανάλυση των πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ακόμη και μέσα σε συνθήκες αυξημένης εξατομίκευσης – ενισχυμένης ίσως από την ήττα των συλλογικών αντιστάσεων μιας προηγούμενης περιόδου – και αποδιάρθρωσης ταυτοτήτων, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ευνοούνται από τη σημερινή συνθήκη και τις επιλογές πολιτικής που έχουν γίνει και όλο εκείνο το ευρύ φάσμα κοινωνικών στρωμάτων που βιώνουν τις αυξημένες οικονομικές ανισότητες, τις σύγχρονες μορφές επισφάλειας, την αναδυόμενη στεγαστική κρίση, την υπονόμευση του συστήματος υγείας, τα ελλείμματα της δημόσιας εκπαίδευσης παραμένει.
Πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα της κοινωνίας που δεν αναγνωρίζει εαυτόν στην τρέχουσα «κατάσταση πραγμάτων» είναι εμφανώς πλειοψηφικό.
Μόνο που ανάμεσα στην κοινωνική δυναμική και την πολιτική εκπροσώπηση υπάρχουν αναγκαίες διαμεσολαβήσεις, από συνδικαλιστικές και κομματικές μορφές μέχρι προφανώς ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα.
Ο κίνδυνος, επομένως, είναι να αποδιαρθρωθεί με τρόπο μη αντιστρέψιμο αυτή η ιστορική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα και πολιτικές προτάσεις σε κατεύθυνση μεγαλύτερης αναδιανομής, συμπερίληψης και δημοκρατικής εμβάθυνσης.
Όχι απλώς ως «πολιτικό κενό», αλλά ως απώλεια κάθε εμπιστοσύνης σε μια τέτοια δυνατότητα. Ένας δομικός, δηλαδή, πολιτικός αποπροσανατολισμός, που θα γίνει η βασιλική οδός για την Ακροδεξιά.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.