
Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s που ανήκει στην Artémis, την εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Πινό, ιδρύθηκε το 1766 και διατηρεί γραφεία σε 46 χώρες.
Σε μια κίνηση που πολλοί στο κλάδο θεωρούσαν ότι έπρεπε από καιρό να είχε γίνει η Christie’s θα αποκτήσει τον οίκο δημοπρασιών αυτοκινήτων Gooding & Co. με έδρα το Λος Άντζελες σε μια συναλλαγή που αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Η συμφωνία λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη των Christie’s σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Christie’s: Η RansomHub ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο συνδυασμός πόρων θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για σημαντική παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Γκιγιόμ Σερούτι, διευθύνων σύμβουλος της Christie’s, σε ένα email που εστάλη στο Bloomberg.
Ισχυροποίηση του Christie’s καθώς η αγορά τέχνης εξασθενεί
Η αγορά θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των προσφορών του Christie’s καθώς η αγορά τέχνης εξασθενεί. Τους πρώτους έξι μήνες του 2024, οι πωλήσεις δημοπρασιών Christie’s μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια—περίπου τα μισά από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επιτευχθεί την ίδια χρονική περίοδο το 2022. Ο οίκος δημοπρασιών αποχώρησε από τις δημοπρασίες αυτοκινήτων το 2007, αν και συνεχίζει να πουλάει αυτοκίνητα ως μέρος συγκεκριμένων συλλογών.
Ο Σάιμον Κίντσον, αναλυτής και σύμβουλος που ίδρυσε το K500 Index δεδομένων κλασικών αυτοκινήτων, αποκαλεί το την εξαγορά το τέλειο ταίριασμα. «Η οικονομική δύναμη πυρός και το δίκτυο της Christie’s θα πρέπει να βοηθήσουν την εταιρεία να προχωρήσει πέρα από τους περιορισμούς της ως οικογενειακή επιχείρηση», είπε στο Bloomberg.

Ακόμη και οι ανταγωνιστές αποκαλούν την ενοποίηση έξυπνη απόφαση.
«Αυτά είναι σπουδαία νέα για τον κλάδο των δημοπρασιών», είπε ο Ρομπ Μάιερς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RM Sotheby’s. «Σίγουρα υπάρχει αρκετός χώρος στην αγορά και για τους δυο μας. Το να έχουν άλλους παίκτες στην κορυφή του παιχνιδιού ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό και ανεβάζει τα πρότυπα σε ολόκληρο τον κλάδο».
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται μετά από μήνες πτωτικών πωλήσεων και σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ οίκων δημοπρασιών αυτοκινήτων, καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τα πορτοφόλια τους εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών, αυξανόμενων επιτοκίων και γενικής οικονομικής αβεβαιότητας σε ένα εκλογικό έτος.
«Υπερκορεσμένος» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι συλλέκτες και οι μεσίτες για να περιγράψουν την τρέχουσα αγορά. Πάρα πολλά αυτοκίνητα έρχονται στην αγορά καθώς το εκκρεμές από την ανθούσα αγορά μετά την πανδημία το 2021 και το 2022 κινείται προς τους πωλητές. Οι οίκοι δημοπρασιών ήταν πολύ πρόθυμοι να επωφεληθούν από αυτή την υπερβολή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλά παρόμοια αυτοκίνητα να προσφέρονται ταυτόχρονα, κουράζοντας τους ήδη επιφυλακτικούς καταναλωτές.
Καλά νέα
«Το βλέπω ως καλά νέα τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές που θέλουν μια νέα προσέγγιση δημοπρασίας που συνδυάζει τον επαγγελματισμό και το πάθος με την παγκόσμια κάλυψη», λέει ο Κίντσον.
Νωρίτερα φέτος, η RM Sotheby’s και η Broad Arrow της Hagerty βρέθηκαν αντιμέτωπες κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών της Φλόριντα, σε ένα σχίσμα που πιθανότατα κανιβαλοποίησε ορισμένες πωλήσεις και έφερε χάσμα μεταξύ ορισμένων αγοραστών και πωλητών. Στην Εβδομάδα Αυτοκινήτου του Μοντερέι τον Αύγουστο, τα εβδομαδιαία σύνολα όταν έκλεισαν οι δημοπρασίες έφτασαν τα 371 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 8% από το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Hagerty, πολύ κάτω από το 2022 όταν πουλήθηκαν αυτοκίνητα αξίας 469 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα μισά από τα οχήματα που πωλήθηκαν δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν χαμηλή εκτίμηση τιμής.
«Η ενοποίηση μάλλον έχει καθυστερήσει, με πάρα πολλές δημοπρασίες να κυνηγούν πολύ λίγα φρέσκα αυτοκίνητα», λέει ο Κίντσον.
Ο Ντέιβιντ Γκούντινγκ, πρόεδρος της Gooding, εργάστηκε για τον Christie’s τη δεκαετία του 1990. ο οίκος δημοπρασιών 258 ετών ηγήθηκε της αγοράς κλασικών αυτοκινήτων για χρόνια με πωλήσεις ρεκόρ όπως αυτή της Bugatti 41 Royale του 1931 στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο το 1987. Ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία του με τη σύζυγό του, Ντον Άρενς, το 2003. Ο Gooding θα διατηρήσει τη θέση του μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και η εταιρεία θα διατηρήσει την έδρα της, είπε ένας εκπρόσωπος. Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αλλαγές προσωπικού, είπε ο εκπρόσωπος.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο