Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s που ανήκει στην Artémis, την εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Πινό, ιδρύθηκε το 1766 και διατηρεί γραφεία σε 46 χώρες.

Σε μια κίνηση που πολλοί στο κλάδο θεωρούσαν ότι έπρεπε από καιρό να είχε γίνει η Christie’s θα αποκτήσει τον οίκο δημοπρασιών αυτοκινήτων Gooding & Co. με έδρα το Λος Άντζελες σε μια συναλλαγή που αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Η συμφωνία λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη των Christie’s σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Christie’s: Η RansomHub ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο συνδυασμός πόρων θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για σημαντική παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Γκιγιόμ Σερούτι, διευθύνων σύμβουλος της Christie’s, σε ένα email που εστάλη στο Bloomberg.

Ισχυροποίηση του Christie’s καθώς η αγορά τέχνης εξασθενεί

Η αγορά θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των προσφορών του Christie’s καθώς η αγορά τέχνης εξασθενεί. Τους πρώτους έξι μήνες του 2024, οι πωλήσεις δημοπρασιών Christie’s μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια—περίπου τα μισά από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επιτευχθεί την ίδια χρονική περίοδο το 2022. Ο οίκος δημοπρασιών αποχώρησε από τις δημοπρασίες αυτοκινήτων το 2007, αν και συνεχίζει να πουλάει αυτοκίνητα ως μέρος συγκεκριμένων συλλογών.

Ο Σάιμον Κίντσον, αναλυτής και σύμβουλος που ίδρυσε το K500 Index δεδομένων κλασικών αυτοκινήτων, αποκαλεί το την εξαγορά το τέλειο ταίριασμα. «Η οικονομική δύναμη πυρός και το δίκτυο της Christie’s θα πρέπει να βοηθήσουν την εταιρεία να προχωρήσει πέρα ​​από τους περιορισμούς της ως οικογενειακή επιχείρηση», είπε στο Bloomberg.

Ακόμη και οι ανταγωνιστές αποκαλούν την ενοποίηση έξυπνη απόφαση.

«Αυτά είναι σπουδαία νέα για τον κλάδο των δημοπρασιών», είπε ο Ρομπ Μάιερς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RM Sotheby’s. «Σίγουρα υπάρχει αρκετός χώρος στην αγορά και για τους δυο μας. Το να έχουν άλλους παίκτες στην κορυφή του παιχνιδιού ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό και ανεβάζει τα πρότυπα σε ολόκληρο τον κλάδο».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται μετά από μήνες πτωτικών πωλήσεων και σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ οίκων δημοπρασιών αυτοκινήτων, καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τα πορτοφόλια τους εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών, αυξανόμενων επιτοκίων και γενικής οικονομικής αβεβαιότητας σε ένα εκλογικό έτος.

«Υπερκορεσμένος» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι συλλέκτες και οι μεσίτες για να περιγράψουν την τρέχουσα αγορά. Πάρα πολλά αυτοκίνητα έρχονται στην αγορά καθώς το εκκρεμές από την ανθούσα αγορά μετά την πανδημία το 2021 και το 2022 κινείται προς τους πωλητές. Οι οίκοι δημοπρασιών ήταν πολύ πρόθυμοι να επωφεληθούν από αυτή την υπερβολή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλά παρόμοια αυτοκίνητα να προσφέρονται ταυτόχρονα, κουράζοντας τους ήδη επιφυλακτικούς καταναλωτές.

Καλά νέα

«Το βλέπω ως καλά νέα τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές που θέλουν μια νέα προσέγγιση δημοπρασίας που συνδυάζει τον επαγγελματισμό και το πάθος με την παγκόσμια κάλυψη», λέει ο Κίντσον.

Νωρίτερα φέτος, η RM Sotheby’s και η Broad Arrow της Hagerty βρέθηκαν αντιμέτωπες κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών της Φλόριντα, σε ένα σχίσμα που πιθανότατα κανιβαλοποίησε ορισμένες πωλήσεις και έφερε χάσμα μεταξύ ορισμένων αγοραστών και πωλητών. Στην Εβδομάδα Αυτοκινήτου του Μοντερέι τον Αύγουστο, τα εβδομαδιαία σύνολα όταν έκλεισαν οι δημοπρασίες έφτασαν τα 371 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 8% από το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Hagerty, πολύ κάτω από το 2022 όταν πουλήθηκαν αυτοκίνητα αξίας 469 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα μισά από τα οχήματα που πωλήθηκαν δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν χαμηλή εκτίμηση τιμής.

«Η ενοποίηση μάλλον έχει καθυστερήσει, με πάρα πολλές δημοπρασίες να κυνηγούν πολύ λίγα φρέσκα αυτοκίνητα», λέει ο Κίντσον.

Ο Ντέιβιντ Γκούντινγκ, πρόεδρος της Gooding, εργάστηκε για τον Christie’s τη δεκαετία του 1990. ο οίκος δημοπρασιών 258 ετών ηγήθηκε της αγοράς κλασικών αυτοκινήτων για χρόνια με πωλήσεις ρεκόρ όπως αυτή της Bugatti 41 Royale του 1931 στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο το 1987. Ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία του με τη σύζυγό του, Ντον Άρενς, το 2003. Ο Gooding θα διατηρήσει τη θέση του μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και η εταιρεία θα διατηρήσει την έδρα της, είπε ένας εκπρόσωπος. Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αλλαγές προσωπικού, είπε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή