Κεφάλαια που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνίες για την απόκτηση ή τη συνεργασία με κατασκευαστές ραδιοφαρμάκων,  έχουν ήδη επενδύσει μεγάλες φαρμακευτικες εταιρείες όπως οι  Bristol Myers Squibb, η AstraZeneca, η  Eli Lilly και άλλες.

Έχουν «αρπάξει» μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις για να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία που, ενώ βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, θα μπορούσε να θεραπεύσει πολυάριθμους καρκίνους,  αναφέρει το CNBC.

Moderna: Πτώση πωλήσεων για το επόμενο έτος 2025, προβλέπει η γνωστή φαρμακοβιομηχανία

«Κάθε μεγάλη εταιρεία που έχει επιχειρηματική παρουσία στην ογκολογία ή για την οποία η ογκολογία είναι μια σημαντική θεραπευτική κατηγορία θα χρειαστεί πιθανώς έκθεση σε αυτόν τον τομέα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο αναλυτής της Guggenheim Securities, Μίκαελ Σμιντ .

Δύο ραδιοφάρμακα της Novartis είναι ήδη διαθέσιμα. Άλλες μερικές δεκάδες βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Μ. Σμιντ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική ευκαιρία της αγοράς επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί καρκίνοι που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τα φάρμακα, είπε.

Ο Μίκαελ Σμιντ προβλέπει ότι η κατηγορία θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα χαμηλό όριο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα εάν η τεχνολογία παραμείνει περιορισμένη στη θεραπεία λίγων τύπων καρκίνου, όπως ο προστάτης και οι νευροενδοκρινείς όγκοι, έως και δεκάδες δισεκατομμύρια εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε περισσότερους καρκίνους.

Τα φάρμακα λειτουργούν με την προσάρτηση ραδιενεργού υλικού σε ένα μόριο στόχευσης που αναζητά και προσκολλάται σε έναν συγκεκριμένο δείκτη στα καρκινικά κύτταρα. Το κόλπο είναι να βρεθούν δείκτες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα αλλά όχι στα υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη θεραπεία να παρέχει ακτινοβολία στα καρκινικά κύτταρα και να γλιτώσει το υπόλοιπο σώμα από το επίπεδο βλάβης που συνοδεύει πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου.

Η απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά χρειάστηκε χρόνο. Τα πρώτα ραδιοφάρμακα εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλά το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν αυξήθηκε παρά μόνο πρόσφατα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή