Με μόλις δύο εβδομάδες στο ενεργητικό του ως νέος διευθύνων σύμβουλος της HSBC Holdings Plc, ο Georges Elhedery κατέστησε σαφές ότι θέλει να αφήσει το στίγμα του στην τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

HSBC: Τους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος παραβίασε η τράπεζα στην Ελβετία – Τι εντόπισαν οι αρχές

Από τότε που ανέλαβε, ο Elhedery έχει ζυγίσει την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη σημαντικότερη αναδιάρθρωση της HSBC σε περισσότερο από μια δεκαετία. Έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να διαθέσει μερικές μη βασικές επιχειρήσεις ζητώντας από τους υπαλλήλους να διατηρήσουν το κόστος υπό έλεγχο.

Δεν είναι περίεργο που ο πρώην οικονομικός διευθυντής προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μειώνουν τα επιτόκια – κινήσεις που θα ροκανίσουν τα έσοδα των μεγάλων, παγκόσμιων δανειστών όπως η HSBC – o Elhedery θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μειώσει το κόστος ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διατηρήσει ένα βασικό μέτρο των κερδών της τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι ο Elhedery είτε θα προσφέρει νέους στόχους για τα έξοδα είτε θα περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδιά του για τη διατήρηση ενός επιπέδου στον δείκτη αποδοτικότητας της εταιρείας – μια μέτρηση που δείχνει πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός δολαρίου εσόδων – μέχρι το τέλος του έτους. Το γεννημένο στο Λίβανο στέλεχος θα έχει την πρώτη του ευκαιρία να ενημερώσει την αγορά όταν η HSBC ανακοινώσει τα κέρδη τρίτου τριμήνου τον επόμενο μήνα.

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για περικοπές και απολύσεις

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι περαιτέρω πωλήσεις και ο εξορθολογισμός της οργάνωσης είναι όλες πιθανές επιλογές στο τραπέζι», δήλωσε ο Tomasz Noetzel, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. «Ο νέος διευθύνων σύμβουλος μπορεί να χρειαστεί να επικεντρωθεί στις περικοπές κόστους, καθώς υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου περιθώριο για την ενίσχυση των εσόδων σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων».

Τι λέει το Bloomberg Intelligence

«Εκτιμούμε ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τη μεσοπρόθεσμη βάση κόστους των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τουλάχιστον 5% για να διατηρήσει τον δείκτη αποδοτικότητάς της, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει ότι η νέα στρατηγική, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στον αριθμό των εργαζομένων και σε περισσότερες πωλήσεις».

Την πρώτη του εβδομάδα ως διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, ο Elhedery δεν ένιωθε άνετα στα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Canary Wharf του Λονδίνου. Αντ ‘αυτού, ντυμένος με κοστούμι Hugo Boss, ήταν σε μια περιοδεία γύρω από το Χονγκ Κονγκ.

Έκανε μια στάση σε ένα υποκατάστημα και κέντρο πλούτου της HSBC. Μαζί με τον David Liao, συν-επικεφαλής της επιχείρησης Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, ο Elhedery πέρασε χρόνο με το εμπορικό τραπεζικό προσωπικό της εταιρείας. Συναντήθηκε επίσης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ρυθμιστικές αρχές.

Η έναρξη της θητείας του στο επιχειρηματικό κέντρο προοριζόταν να είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ενώ ο Elhedery είχε κάνει σε μεγάλο βαθμό την καριέρα του εκτός Ασίας, αναγνώρισε τη σημασία της περιοχής για την τράπεζα.

Η σημασία του Χονγκ Κονγκ

«Το Χονγκ Κονγκ είναι μια απίστευτα σημαντική αγορά για εμάς και ο Georges ήταν πρόθυμος να περάσει τις πρώτες μέρες του εδώ», δήλωσε εκπρόσωπος της HSBC σχετικά με τις πρώτες ημέρες της Elhedery στη δουλειά. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρώτες συζητήσεις του σχετικά με τη στρατηγική της τράπεζας στο μέλλον.

«Ανταποκρινόμενος στην επιβράδυνση της ασιατικής οικονομίας και στο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της HSBC χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία για να κάνει πολλές στρατηγικές περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο Mark Williams, λέκτορας στο τμήμα οικονομικών στο Questrom School of Business του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να χωνεύουν μερικές από τις πρώτες κινήσεις της Elhedery. Η μετοχή της HSBC έχει υποχωρήσει ελάχιστα από την αρχή του έτους, σημειώνοντας άνοδο μόλις 3% μέχρι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή. Αυτό συγκρίνεται με την άνοδο 15% του δείκτη FTSE All-Share Bank, ένα καλάθι των πλησιέστερων ανταγωνιστών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή