Το ηθικό των Αμερικανών καταναλωτών ανακάμπτει. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έρευνας που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 69% στις αρχές Σεπτεμβρίου από 67,9% που ήταν τον Αύγουστο εκπλήσσοντας ευχάριστα τους ειδικούς που ανέμεναν συρρίκνωσή του στο 68,1% λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται όντως στο πίσω μέρος του μυαλού των καταναλωτών στις ΗΠΑ και επιδρά κατασταλτικά στις παγκοσμίως διάσημες βουλιμικές τους τάσεις. Παρά ταύτα, η αισιοδοξία τους σε ό,τι αφορά κυρίως τις εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών είναι τόση που αντισταθμίζει με το παραπάνω την αβεβαιότητα για την έκβαση της προεδρικής εκλογής. Είναι εξάλλου και μεγάλο το ποσοστό των Αμερικανών (περίπου ένας στους δύο) που αδιαφορούν πλήρως για τα πολιτικά, δεν πηγαίνουν ποτέ να ψηφίσουν και δεν έχουν ιδέα για τις πολιτικές διαφορές των προεδρικών υποψηφίων Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Στεγαστική κρίση: Γιατί είναι τόσο επίμονη στις ΗΠΑ

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για το οικονομικό τους μέλλον έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιοι του 2024», σημειώνει σε σημείωμά της η επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, Τζόαν Χσου. Η πανεπιστημιακός απέδωσε την ανάκαμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αύξηση της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, μια εξέλιξη που ευνοήθηκε από την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Διότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 2,9% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2021.

Κρατούν μικρό καλάθι

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έχει ανακάμψει σχεδόν κατά 40 εκατοστιαίες μονάδες από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε πέσει εν μέσω πανδημίας τον Ιούνιο του 2022. Κι όμως, οι Αμερικανοί κρατούν μικρό καλάθι. «Οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς οι επερχόμενες εκλογές εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα αβεβαιότητας», σημειώνει η Τζόαν Χσου.

«Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ψηφοφόρων και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Δημοκρατικού περιμένουν πλέον μια νίκη της Κάμαλα Χάρις», εξήγησε η καθηγήτρια του Μίτσιγκαν. Ως εκ τούτου «η εμπιστοσύνη των ερωτωμένων διαφέρει ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση», πρόσθεσε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν (σε ποσοστό 43%) ότι ενδεχόμενη εκλογή της σημερινής αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις θα έδινε προτεραιότητα στην παροχή προσιτής υγειονομικής περίθαλψης – κάτι που θα ενίσχυε το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη. Πιστεύουν συγκεκριμένα ότι «η εκλογή Χάρις θα δημιουργούσε ένα οικονομικό κλίμα θετικό για τους πολίτες και τις οικογένειές τους».

Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο θεωρείται (σε ποσοστό επίσης 43%) ότι θα μείωνε τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και η βενζίνη.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική αύξησης των εισαγωγικών δασμών και εν γένει η προοπτική άσκησης προστατευτικής πολιτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, που συστήνεται εξάλλου ως «ο άνθρωπος των δασμών», θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs. Ο μέσος καταναλωτής, όμως, έχει την αίσθηση ότι η οικονομική εσωστρέφεια τον προστατεύει από τον ξένο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου ανακάμπτει το ηθικό του, τονώνεται το αίσθημα οικονομικής ασφάλειας που νιώθει και ενισχύεται η διάθεσή του να καταναλώσει.

Ο παράγοντας «επιτόκια»

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εμφανίζονται γενικά πιο αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον την επόμενη χρονιά. «Παρά τις κάποιες ανησυχίες που εκφράζουν για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, πιστεύουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη γι’ αυτούς», σημειώνει η Τζόαν Χσου. Σ’ αυτό συμβάλλει καθοριστικά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο επιθυμητό 2% και βέβαια η προοπτική αποκλιμάκωσης και των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Είναι προφανές ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση μείωσης των βασικών επιτοκίων του δολαρίου από τον Τζερόμ Πάουελ και τους συναδέλφους του θα δώσει φτερά στους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Η πτώση του κόστους δανεισμού θα ενθαρρύνει και την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων, που επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στο μέτρο μάλιστα που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και απομακρύνουν τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας σε μια νέα ύφεση», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή