Οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν και δίνουν τον τόνο στην οικονομική εβδομάδα με τους προβολείς να συγκεντρώνονται  στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς θα αποφασίσει να ξεκινήσει τον κύκλο της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο δύο και πλέον δεκαετιών. Το ζήτημα όμως που μπήκε το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο διάλογο είναι το μέγεθος της μείωσης. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι αγορές προεξοφλούσαν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας έβαλαν στην ατζέντα τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FedWatch Tool του CME, το 59% των traders αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και το 41% κατά 50 μονάδες βάσης.

Fitch: Πλήγμα άνω των 160 δισ. για τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω επιτοκίων

Στο νότιο κομμάτι της Αμερικανικής ηπείρου Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας και την Πέμπτη ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Νορβηγίας και της Νότιας Αφρικής. Η εβδομάδα κλείνει με την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

O κύκλος της μείωσης

«Μπαίνουμε σε ένα κύκλο μείωσης», σημειώνει ο John Bilton, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην J.P. Morgan Asset Management μιλώντας στο  «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη δεύτερη μείωση τω επιτοκίων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ  στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βουδαπέστη άφησε παράθυρο για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, εάν, όπως είπε, η οικονομία δώσει σημάδια σημαντικής εξασθένισης, αν και, πρόσθεσε, το επόμενο πακέτο πληροφοριών που χρειάζονται οι αξιωματούχοι για να λάβουν αποφάσεις δεν θα είναι διαθέσιμη πριν από τον Δεκέμβριο.


Ο Bilton εκτιμά ότι η Fed είναι επίσης έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με την Τράπεζα της Αγγλίας «πιθανότατα να συμμετέχει στο πάρτι» μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

«Έχουμε όλα τα συστατικά για την αρχή ενός αρκετά εκτεταμένου κύκλου μείωσης, αλλά αυτός που πιθανώς δεν σχετίζεται με ύφεσης και αυτό είναι ένα ασυνήθιστο σκηνικό» είπε.

Τα φώτα στην Federal Reserve

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η Fed θα πρέπει να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα ότι προηγουμένως είχε προχωρήσει «πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Ο  βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι ανάμεσα τους  ο οποίος μίλησε στον Steve Sedgwick του CNBC στο ετήσιο Ambrosetti Forum που πραγματοποιήθηκε στο Cernobbio της Ιταλίας.

Εάν ήταν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed  θα ψήφιζε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή πιστεύω ότι το παράκαναν και ότι αυτό θα βοηθούσε πραγματικά στο θέμα του πληθωρισμού και της απασχόλησης».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από το ποσοστό των προσλήψεων πλην αγροτικού τομέα ο Στίγκλιτς  απάντησε: «Ναι». Τζάκσον Χολ

Άλλοι περιέγραψαν μια τέτοια κίνηση ως μια κίνηση που θα ήταν «πολύ επικίνδυνη» για τις αγορές, πιέζοντας αντ ‘αυτού την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Μια τέτοια κίνηση θα αντανακλούσε την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει για τον πληθωρισμό και ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά για την αγορά εργασίας ή μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση,

«Αυτό είναι πραγματικά το κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν, δηλαδή ότι εξομαλύνουν την πολιτική τους και δεν προσπαθούν να παρέχουν διευκολύνσεις σε μια οικονομία που έχει πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Tom Simons, οικονομολόγος στην Jefferies.

Πάντως, ακόμα και με την κίνηση στο ένα τέταρτο της μονάδας, την οποία προβλέπει ο Τ.Simons, η Fed θα έχει πολλά περιθώρια να κάνει περισσότερα αργότερα.

Banco Central do Brasil

H κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, η οποία έχει μπει στον κύκλο της χαλάρωσης τον Ιούλιο του 2023 νωρίτερα δηλαδή από τις δυτικές κεντρικές τράπεζες, μειώνοντας αρκετές φορές το κόστος χρήματος, τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου θεωρείται πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Αναμένουμε από την Banco Central να αυξήσει το επιτόκιο Selic κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα (στο 10,75%) και να το φέρει στο 11,50% μέχρι το τέλος του 2024» εξηγεί ο Wilson Ferrarezi, οικονομολόγος στην TS Lombard.

«Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2025 δεν μπορούν να αποκλειστούν και θα εξαρτηθούν από την ισχύ της εγχώριας δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς», πρόσθεσε.

Τράπεζα της Αγγλίας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) την Πέμπτη θα ήταν αιφνιδιαστική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 65 οικονομολόγοι ομόφωνα προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5%.

Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την πρώτη της μείωση των επιτοκίων σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια στις αρχές Αυγούστου.

«Έχουμε μειώσεις ανά τρίμηνο από εδώ και πέρα. Δεν πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα, με ψήφους 7-2» εξήγησε ο Ruben Segura Cayuela, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην Bank of America, στο «Squawk Box Europe» του CNBC και πρόσθεσε ότι η επόμενη μείωση αναμένεται τον Νοέμβριο.

Νότια Αφρική, Νορβηγία και Ιαπωνία

Η Reserve Bank της Νότιας Αφρικής αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Η κίνηση θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που το έκανε μετά την απάντηση της κεντρικής τράπεζας στην πανδημία  πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Norges Bank συνεδριάζει την Πέμπτη. Η νορβηγική κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιό της αμετάβλητο στο υψηλό 16 ετών του 4,5% στα μέσα Αυγούστου και δήλωσε τότε ότι το επιτόκιο πολιτικής «πιθανότατα θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό στο μέλλον».

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένει αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή