Επί τω χείρω αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξης της Κίνας η Goldman Sachs και η Citigroup και εκτιμούν ότι θα κινηθεί με ρυθμό 4,7%, αφού η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο.

Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα τον Αύγουστο έχει τραβήξει την προσοχή στην αργή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αναδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της ζήτησης.

Κίνα: Οι ομοιότητες με την Σοβιετική Ένωση – Το δομικό πρόβλημα της οικονομίας

Οι προβλέψεις τους για το 2024  είναι κάτω από τον στόχο του 5% της κυβέρνησης

Η Goldman Sachs στην προηγούμενη εκτίμηση ανέμενε ανάπτυξη στο 4,9% και  η Citigroup είχε προβλέψει ανάπτυξη στο 4,8%.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από τον ρυθμό 5,1% τον Ιούλιο και σημειώνοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).

Οι λιανικές πωλήσεις – βασικός δείκτης κατανάλωσης – αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από την αύξηση 2,7% τον Ιούλιο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και της καλοκαιρινής αιχμής των ταξιδιών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες ήταν αναιμικές όλο το χρόνο, θα αυξηθούν κατά 2,5%.

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να χάσει η Κίνα τον στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος «περίπου 5%» αυξάνεται, και επομένως η επείγουσα ανάγκη για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης από την πλευρά της ζήτησης αυξάνεται επίσης”, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα.

Διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2025 στο 4,3%.

Ωστόσο, η Citigroup  μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2025 στο 4,2% από 4,5% λόγω έλλειψης σημαντικών καταλυτών για την εγχώρια ζήτηση.

«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να σπάσει η παγίδα της λιτότητας και να αναπτυχθεί έγκαιρα η στήριξη της ανάπτυξης», δήλωσαν οικονομολόγοι της Citigroup.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή