Κάποτε η Νέα Ζηλανδία θεωρείτο ως ένα γραφικό και προοδευτικό ασφαλές καταφύγιο, γεμάτη ειδυλλιακά τοπία και η χώρα που γυρίστηκε ο «Άρχοντας των Δακτυλιδιών».

Τώρα, όμως, η αδύναμη οικονομία της Νέας Ζηλανδίας έχει ωθήσει πολλούς από τους πολίτες της να την εγκαταλείψουν.

Εν μέσω υψηλών τιμών, απότομων αυξήσεων επιτοκίων και αυξημένης ανεργίας, η κυβέρνηση εκτίμησε πρόσφατα ότι 131.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, αριθμός ρεκόρ. Μεταξύ αυτών, περίπου 80.200 ήταν πολίτες, σχεδόν 70% υψηλότεροι σε σύγκριση με το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2019, πριν από την πανδημία, αναφέρει η CNBC.

Νέα Ζηλανδία: Σχεδόν τριπλασιάζει την εισφορά στους διεθνείς τουρίστες

Είναι από καιρό σύνηθες για τους νεότερους Νεοζηλανδούς να αναζητούν εμπειρίες στο εξωτερικό, με τα αυστηρά lockdown Covid-19 να έχουν καθυστερήσει πολλά ταξιδιωτικά σχέδια.

«Βλέπουμε μια περιορισμένη ζήτηση για τέτοιου είδους εμπειρίες για να ζήσουμε στο εξωτερικό», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Νικ Τάφλι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ASB Bank της Νέας Ζηλανδίας.

Οι νέοι φεύγουν

Μια ταραχώδης οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, ωστόσο, ήταν επίσης ένας «παράγοντας ενθάρρυνσης» που ώθησε τουςmillennial και Gen Z να φύγουν, είπε ο Tuffley. «Ήταν σκληρό».

Πάνω από το 50% των μεταναστών της Νέας Ζηλανδίας το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024 ήταν άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, με τα άτομα μεταξύ 25 και 29 να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα.

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση έτους, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας επιβραδύνθηκε και αρχίζουν οι απώλειες θέσεων εργασίας, ειδικά για τις νεότερες γενιές», δήλωσε στο CNBC ο Σαμουμπίλ Εακούμπ, κύριος οικονομολόγος στο New Zealand Institute of Economic Research.

«Μέχρι να βελτιωθεί η αγορά εργασίας, δεν θα περίμενα αυτοί οι οικονομικοί πρόσφυγες να σταματήσουν να φεύγουν από τη Νέα Ζηλανδία», είπε.

Κρίση κόστους ζωής

Στις αρχές της πανδημίας, η κυβέρνηση εφάρμοσε αυστηρά lockdown και υποχρεωτική διαχειριζόμενη εγκατάσταση απομόνωσης 14 ημερών για όσους φτάνουν στη χώρα, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της Covid.

Πριν επιβληθεί η διαχειριζόμενη απομόνωση, η τότε πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είπε ότι σχεδόν 40.000 πολίτες επέστρεψαν στο σπίτι μεταξύ 20 Μαρτίου 2020 και 9 Απριλίου 2020.

Η Νέα Ζηλανδία επαινέστηκε αργότερα για μια ταχεία αντιμετώπιση πανδημίας που εξάλειψε τον ιό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οδηγώντας σε χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η κυβέρνηση χορήγησε επιδοτήσεις κατά την πανδημία, αλλά έκτοτε έχουν στερέψει και πολλές μικρές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια του lockdown δεν άνοιξαν ποτέ ξανά. Εν τω μεταξύ, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός μείωσε την αγοραστική δύναμη των περίπου 5 εκατομμυρίων καταναλωτών της χώρας.

Το τρίμηνο του Ιουνίου 2022, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έφτασε στο 7,3%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και τρεις δεκαετίες. Ενώ έκτοτε μειώθηκε στο 3,3% από το τρίμηνο Ιουνίου 2024, παραμένει πάνω από το μεσοπρόθεσμο εύρος στόχου της Reserve Bank of New Zealand, που είναι μεταξύ 1% και 3%.

Η οικονομική προσιτότητα στη στέγαση της χώρας παρέμεινε υψηλή, με την προσιτή τιμή στέγασης να παραμένει χειρότερη από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, σύμφωνα με στοιχεία της CoreLogic.

Εν τω μεταξύ, καθώς η οικονομία της χώρας εισέρχεται και εξέρχεται από την ύφεση, οι μισθοί σε πολλούς κλάδους παρέμειναν στάσιμοι, κάνοντάς πολλούς να αισθάνεται οικονομικά χειρότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Το μερίδιο του εισοδήματος που απαιτείται για πληρωμές στεγαστικών δανείων κυμάνθηκε μεταξύ 53% και 57% τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε τον Αύγουστο ο επικεφαλής οικονομολόγος της CoreLogic NZ Property, Κέλβιν Ντέιβιντσον.

Χαμηλοί μισθοί

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η γειτονική Αυστραλία είναι ο πιο συχνός προορισμός για τους μετανάστες της Νέας Ζηλανδίας.

Όχι μόνο είναι καλύτερη η οικονομία σε κοντινό ακτίνα, αλλά η αυστραλιανή κυβέρνηση διευκολύνει τους Νεοζηλανδούς να μετακινούνται με ειδική βίζα. Από τον Ιούλιο του 2023, οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας που έχουν διαμείνει στην Αυστραλία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μπορεί να υποβάλει απευθείας αίτηση για υπηκοότητα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επίσης αναζητήσει Νεοζηλανδούς εργαζόμενους για τον δημόσιο τομέα, πληρώνοντας για ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας.

Χειρότερα πριν γίνει καλύτερα

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαρροή εγκεφάλων και την απώλεια ειδικευμένων εργαζομένων, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει η Νέα Ζηλανδία βραχυπρόθεσμα για να βελτιώσει τις οικονομικές της συνθήκες, σύμφωνα με τον Εακούμπ.

«Νομίζω ότι [η οικονομία] θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί», είπε, αποδίδοντας εν μέρει την ευθύνη σε ορισμένες κινήσεις πολιτικής της Νέας Ζηλανδίας μετά τον Covid, όπως τα υψηλά επιτόκια, που έχουν περιορίσει τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες. Ο Εακούμπ λέει ότι είναι απίθανο η οικονομία να αρχίσει να ανταποκρίνεται μέχρι το 2025.

Το πολιτικό εκκρεμές του κράτους μετακινήθηκε δεξιά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η πιο συντηρητική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών εξελέγη στην εξουσία.

Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα αντέστρεψε τις προοδευτικές πολιτικές που εφάρμοσε η Εργατική κυβέρνηση του Άρντερν, οι οποίες κέρδισαν τη χώρα σημαντική κοινωνική δέσμευση μεταξύ των φιλελεύθερων σε όλο τον κόσμο.

«Βρισκόμαστε σε λιτότητα και ως αποτέλεσμα, η οικονομία έχει πληγεί αρκετά σκληρά», είπε ο Εακούμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή