Στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε μια προσπάθεια να επεκτείνει περισσότερο τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα αλλά διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εμπόριο αυτό δεν χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας,  όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Είμαι ευγνώμων για τον εμπιστευτικό διάλογο μεταξύ μας, μέσω του οποίου θέλουμε να αποτρέψουμε το εμπόριο μεταξύ μας να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για την παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε ο Ολ. Σολτς στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασιμ -Τζομαρτ Τοκάγιεφ.

Commerzbank: Γερμανία και Ιταλία… στα μαχαίρια – Η κίνηση ματ και ο αιφνιδιασμός

Μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ωθώντας τη Μόσχα να αναζητήσει κυκλικές οδούς για την εισαγωγή τεχνολογίας και αγαθών.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις που αναζητούν αγαθά που απαγορεύονται από τη Δύση, μερικές φορές τα προμηθεύονται από εταιρείες που εδρεύουν στο γειτονικό Καζακστάν ή σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη. Η κυβέρνηση της Αστάνα δήλωσε ότι θα τηρήσει τις κυρώσεις.

Τόσο ο Ολ. Σολτς όσο και ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασιμ -Τζομαρτ Τοκάγιεφ δήλωσαν ότι οι χώρες τους ενδιαφέρονται να αυξήσουν το εμπόριο πετρελαίου, σπάνιων γαιών, λιθίου και άλλων πρώτων υλών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τους ηγέτες πέντε κρατών της Κεντρικής Ασίας την Τρίτη

Το Καζακστάν έχει ήδη αναλάβει να «αντικαταστήσει» τη Ρωσία ως προμηθευτής αργού πετρελαίου για το διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου.

Η επίσκεψη του Ολ. Σολτς έρχεται, σημειώνει το Reuters,  μετά την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει τις πωλήσεις μετάλλων όπως το τιτάνιο σε «μη φιλικά» έθνη.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πριν από μια ευρύτερη συνάντηση μεταξύ του Σολτς και των πέντε ηγετών της Κεντρικής Ασίας, ένα παράδειγμα πιο ενεργής δυτικής διπλωματίας σε μια περιοχή που παραδοσιακά αποτελούσε την πίσω αυλή της Ρωσίας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σόλτς στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν

Χθες ο Γερμανός καγκελάριος υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ την πρώτη ημέρα του τριήμερου ταξιδιού του στην Κεντρική Ασία.

Η διμερής συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στην Σαμαρκάνδης, την αρχαία πόλη του Δρόμου του Μεταξιού έχει σκοπό να διευκολύνει την είσοδο ειδικευμένων εργαζομένων από το Ουζμπεκιστάν στη Γερμανία, ιδιαίτερα εκείνων που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Ολ. Σολτς Scholz και ο Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ υπέγραψαν επτά άλλες συμφωνίες που καλύπτουν τομείς όπως η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η συνεργασία στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή