«Εκτιμούμε ότι το όφελος από τη συμφωνία με τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε ετήσια βάση, θα είναι της τάξης των 2 με 3 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΥΑΘ» είπε από το στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπολους, αναφερόμενος στη σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερούς σύμβασης (PPA), που υπέγραψαν οι δύο πλευρές την περασμένη άνοιξη.

Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους, η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να επιφέρει πρόσθετο όφελος από τη μεταβίβαση πιστοποιητικών για την «πράσινη» ενέργεια, και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% για την ΕΥΑΘ, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

Πραγματικότητα το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή– INDIGITAL – AMCO

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενέργειας από αιολικό πάρκο στη Φωκίδα και από τις αρχές του 2026 θα χρησιμοποιείται και ρεύμα από φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται. «Υπάρχει σημαντικό οικονομικό όφελος από τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη συμφωνία σταθερής τιμής του συμβολαίου που είναι διάρκειας 8 ετών με προαίρεση επέκτασης για 4 ακόμη έτη.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΕΥΑΘ: Η πρώτη «πράσινη» PPA

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΥΑΘ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτέλεσε την πρώτη «πράσινη» διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) με εταιρεία του δημόσιου τομέα. Έτσι η ΕΥΑΘ έγινε η πρώτη εταιρεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που προχώρησε στη σύναψη τέτοιας συμφωνίας, βάσει του ν. 4412/2016, σε συνέχεια  σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών.

Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με μέση τιμή κάτω των 80 ευρώ/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ.

Συμφωνία που αποτελεί οδικό χάρτη

Επισημαίνεται ότι το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) και οι ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση της ΕΥΑΘ (η άυλη ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής) ήταν κάτι που απασχόλησε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως είχε πει κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, «η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας».

«Τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή. Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα