Την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων της 88ης ΔΕΘ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και σύντομα αναμένουμε θετική απάντηση.

Πότε κληρώνει για Εθνική

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει η ανακοίνωση των λεπτομερειών για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα «κόκκινα δάνεια» έχουν μειωθεί από το 40% και πλέον τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024. Στο ίδιος πλαίσιο, ο ΥΠΕΘΟ εξήγησε ότι και με την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Συνολικά,  ο υπουργός είπε ότι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (μαζί με αυτά που κατέχουν τράπεζες και funds) έχουν «πέσει από τα 92 δισ. ευρώ στα 69 δισ. ευρώ.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τα «εργαλεία» για την ενίσχυση της καινοτομίας

«Χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, με την οποία, όπως είπε, έληξε μια εκκρεμότητα 12ετίας.

Ασφάλιση κατοικίας και μείωση ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή, περιθώριο έως την 1-6-2025 έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως από το 2025 αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε 20% από 10% που ισχύει σήμερα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Από εκεί και πέρα, για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%. Τα ακίνητα θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά έως την 1η Ιουνίου 2025, στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Επίσης, από την 1-6-2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.

Τέλος, από την 1-1-2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις