Προβληματισμός επικρατεί, όπως μαθαίνω, σε αυτούς που περίμεναν μια κίνηση από τον οίκο Moody’s.
Δεν είναι ότι δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Άλλωστε τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα ομόλογα, κινούνται σαν και η χώρα να έχει επενδυτική βαθμίδα.
Όπως και την έχει άλλωστε, από τους υπόλοιπους οίκους.
Τι προσπαθεί να πει η Moody’s
Επομένως τι είναι αυτό που βλέπει η Moody’s και δεν δίνει την IG;
Αυτό αναρωτήθηκε πηγή μου από μεγάλη εισηγμένη, βλέποντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κατάσταση που εάν είσαι αισιόδοξος βλέπεις την βαθμίδα, αλλά αν είσαι αυστηρός περιμένεις περισσότερα για να τη δώσεις.
Δεν περιμένει και πολλά…
Βέβαια και η ίδια η Moody’s παραδέχτηκε ότι δεν περιμένει και πολλά για τις χρόνιες αδυναμίες της χώρας μας.
Ειδικά στο δικαστικό σύστημα και τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ώστε να μην είναι τόσο “ανοιχτό” το εμπορικό έλλειμμα.
Ε… γι’ αυτό και εστίασε στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει κάνει «ηράκλεια» πρόοδο τα τελευταία χρόνια.
Και η τελική ευθεία
Άλλωστε, στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχίσει να είναι η προσοχή το επόμενο διάστημα, αφού εντός της εβδομάδας, ή το αργότερο στην επόμενη, θα ενημερωθεί το ΤΧΣ από την JP Morgan σχετικά με το ενδιαφέρον που έχει καταγράψει για το placement στην Εθνική.
Είναι κάτι άλλωστε που περιμένει και όλη η χρηματιστηριακή αγορά και τηρεί στάση αναμονής το τελευταίο διάστημα.
Ποσοστό… και στρατηγικός επενδυτής
Όλα δείχνουν πως το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει έως 13% από το συνολικό 18% που εξακολουθεί να κατέχει στην τράπεζα.
Το ακριβές ποσοστό είναι ακόμη το ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς έχει υπάρξει εισήγηση που υποστήριξε να δοθεί ένα μεγάλο μέρος σε στρατηγικό επενδυτή, αν είναι δυνατό σε μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.
Δεν είναι όμως βέβαιο το κατά πόσο λήφθηκε υπόψιν η εν λόγω εισήγηση από την ομάδα της τελικής απόφασης.
Τιμή
Τώρα η τιμή στην οποία θα γίνει το placement είναι το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό.
Με αυτό οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δείχνουν ένα εύρος από 7,50 ευρώ έως 8 ευρώ ανά μετοχή.
Σαφώς το ΤΧΣ θέλει το άνω όριο, ή πέριξ αυτού, αλλά οι «υποψήφιοι» θέλουν χαμηλότερα.
Μάλιστα, όπως μου σχολίασε άνθρωπος της αγοράς, η πίεση στη μετοχή το τελευταίο διάστημα ήταν ένα «παίγνιο» των υποψηφίων αγοραστών να έχουν καλύτερο τίμημα για την αγορά τους.
Έφτασε τα 7,30 ευρώ, μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων, από τα 8,22 ευρώ που ήταν στις 23 Αυγούστου.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, έχει κάνει μόνο τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, οι δύο εκ των οποίων με οριακά κέρδη.
Μίζερα πράγματα
Δύσκολη χρονιά για την αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι καταναλωτές ζορίζονται.
Και κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις του κλάδου υποφέρουν!
Εκτός φυσικά από όσες διαθέτουν εξαγωγική δραστηριότητα και υπερκαλύπτουν τις απώλειες της ελληνικής αγοράς.
Ειδικά η κατηγορία του «πόσιμου γάλακτος» βρίσκεται σε πίεση.
Ο όγκος είναι μειωμένος αλλά και ο τζίρος μειώνεται. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει.
Η καλύτερη αγορά ever είναι του γιαουρτιού που έχει θετικά πρόσημα και υψηλά ποσοστά και στα δύο μεγέθη!
Κοινωνικά όμως το πιο ανησυχητικό είναι η μείωση του όγκου, δεδομένου ότι πρόκειται για βασικό προϊόν χαμηλής τιμής! Το αντιλαμβάνεστε….
Το γάλα χάνει
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana η κατηγορία του πόσιμου γάλακτος στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου έχασε το 1,1% του όγκου της – και το χειρότερο – το 6,6% της αξίας των πωλήσεων της.
Δηλαδή του τζίρου της!
Τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε το εβαπορέ, με αρνητική εξέλιξη κατά 5,3% στο όγκο και 8,6% στην αξία.
Ακολουθεί το παστεριωμένο γάλα με απώλειες του όγκου κατά 1,3% και 6,6% των πωλήσεων.
Και στην τρίτη θέση βρίσκεται το γάλα υψηλής παστερίωσης με αύξηση(!) 0,8% του όγκου, αλλά μείωση 4,7% των πωλήσεων!
Ανταγωνισμός στα τυριά
Η κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων έχει καλύτερη εξέλιξη από του πόσιμου γάλακτος, θετικό πρόσημο και στα δύο μεγέθη, αλλά όπως μου λένε πηγές της αγοράς η «κόπωση» των καταναλωτών έχει ρίξει τις τιμές.
Έτσι ο όγκος αυξήθηκε κατά 4,1%, αλλά η αξία μόνο κατά 0,9%. Αυτή η κατάσταση επικρατεί και στα κίτρινα τυριά, αλλά και στη φέτα….
Το γιαούρτι «φορτσάρει»
Αντιθέτως η κατηγορία του γιαουρτιού διαφεύγει της μάλλον «μίζερης» κατάστασης των δύο προαναφερόμενων κατηγοριών.
Έτσι ο όγκος του αυξήθηκε κατά 9,2% και οι πωλήσεις του κατά 8,8%. Βέβαια την μεγαλύτερη «πέραση» στους καταναλωτές έχουν τα επιδόρπια!
Τώρα βέβαια στις άλλες κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι της κρέμας γάλακτος αυξήθηκαν ο όγκος και οι πωλήσεις, ενώ του βουτύρου και τα δύο μεγέθη είχαν αρνητικό πρόσημο!
Ευτυχώς οι εξαγωγές
Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα όμως τελικά οι γαλακτοκομικές βιομηχανίες κατορθώνουν να βγάζουν θετικά μεγέθη από τις εξαγωγές της φέτας και του γιαουρτιού.
Γιατί αν περίμεναν από την ελληνική αγορά….
H FrieslandCampina
H FrieslandCampina «ανέβασε» τον ισολογισμό της. Του 2023. Και για μία ακόμη χρονιά κατέγραψε ζημιές.
Όπως μου λένε το γεγονός όμως αυτό οφείλεται πρωτίστως ότι η εταιρεία – η οποία διαθέτει παραγωγική δραστηριότητα εν Ελλάδι, στην Πάτρα – απευθύνεται στην εσωτερική αγορά.
Κι η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προιόντων «ζορίζεται» πολύ.
Έπεσε το εβαπορέ «χτυπήθηκε» και η αγορά των τυροκομικών από την μείωση τιμών λόγω του ανταγωνισμού, τι να σου κάνει το γιαούρτι μόνο του;
Σωστό!
Καλύτερα φέτος
Τα πράγματα φέτος φαίνεται πως «τρέχουν» κάπως καλύτερα.
Κι η διοίκηση της εταιρείας έχει υψηλές προσδοκίες από τη νέα σειρά επιδορπίων γιαουρτιού που έχει κυκλοφορήσει τους τελευταίου μήνες στην αγορά.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι άρχισε και την εξαγωγή τους. Αυτή κι αν είναι «ανάσα» για την ταλαιπωρημένη «τελευταία γραμμή» του ισολογισμού!
Μάλιστα εκτιμάται πως φέτος η ολλανδική συνεταιριστική εταιρεία, που κλείνει 20 χρόνια της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Πάτρα, θα κατορθώσει να βγει «ίσα βάρκα ίσα νερά» στο τέλος του χρόνου!
Latest News
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση