Η σταθερά υψηλή ζήτηση και η προτίμηση των ξένων αγοραστών για ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, έχουν «απογειώσει» τις τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά την διάρκεια του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Elxis-At Home in Greece την τελευταία διετία, η μέση τιμή πώλησης εξοχικών κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 44% και διαμορφώνεται σε 378.500 ευρώ, από 263.000 ευρώ, που ήταν το 2022. Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η αύξηση αγγίζει το 27,8%, έναντι αύξησης 12,5% κατά το διάστημα 2022-2023.

Ακίνητα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές της Νότιας Ευρώπης – Η εικόνα στην Αθήνα

«Βλέπουμε ότι φέτος, η συνολική αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούμε έχει αυξηθεί κατά πολύ την περσινή επίδοση, παρότι σε απόλυτους αριθμούς, οι κατοικίες που έχουν πουληθεί είναι ανάλογες του 2023. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πωλήσεις μας αφορούν εξοχικά μέσης αξίας 350.000 ευρώ, ενώ πέρσι το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, η οποία ειδικεύεται στην αγορά εξοχικής κατοικίας κι εδρεύει στην Ολλανδία.

Εξοχική κατοικία

Όσον αφορά τις περιοχές που σημειώνουν την μεγαλύτερη ζήτηση, η Κρήτη ξεχωρίζει, ενώ φέτος μεγάλη άνοδος καταγράφεται επίσης στην Κέρκυρα και την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, ιδίως σε ό,τι αφορά νέες κατασκευές.

«Περιοχές στην νότια πλευρά της Κρήτης, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές μεταξύ των ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας. Αντίστοιχα και φέτος βλέπουμε σημαντική στροφή και προς τις περιοχές του Ιονίου, με την Κέρκυρα και την ηπειρωτική χώρα στην Πρέβεζα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται σημαντική αύξηση των επενδύσεων για την κατασκευή νέων εξοχικών κατοικιών στις παραπάνω περιοχές» αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους, στην Κρήτη, η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώνεται σε 51,4% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 57,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 56,3% με βάση τον όγκο.

Σύμφωνα με την επεξεργασία της Elxis (αξιοποιώντας τις μηνιαίες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί φέτος, θα προστεθούν 2.106 νέες κατοικίες στο συνολικό απόθεμα του νησιού τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, με βάση τις άδειες της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου, στην Κέρκυρα προβλέπεται να κατασκευαστούν 251 νέες κατοικίες και στην Πρέβεζα άλλες 535. Μεγάλο ποσοστό των ακινήτων αυτών θα απευθυνθούν σε ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας.

Ερμηνεύοντας την φετινή στροφή σε πιο μεγάλα και ακριβότερα ακίνητα, ο κ. Γαβριηλίδης επισημαίνει ότι «νεόδμητα ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, κοντά ή με θέα προς την θάλασσα και μια σειρά από ανέσεις, με κόστος 350.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το κόστος είναι 40% υψηλότερο κατά μέσο όρο. Έτσι, η απόφαση να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εύκολη, ακόμα κι αν το κόστος είναι πλέον μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Κατά τον ίδιο, αυτό αποδεικνύεται κι από την προτίμηση των αγοραστών για όλο και ποιοτικότερα εξοχικά, καθώς μεγαλώνει αντίστοιχα και ο συντελεστής αξίας/τιμής πώλησης (value for money).

H Elxis προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τα επόμενα χρόνια, με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10%. Έτσι, πολλοί επιλέγουν να τοποθετηθούν και για λόγους επενδυτικούς, προσδοκώντας σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορούν να εξασφαλίσουν και μια ετήσια απόδοση τουλάχιστον 4% από την εκμετάλλευση του ακινήτου τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα