Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ.

Τα μέτρα στήριξης παρουσιάζουν:

– Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
– Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης
– Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
– Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού
– Νίκος Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή περιστασιακό, είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.

Μέτρα ΔΕΘ: Αυξήσεις έως 2,5% στις συντάξεις – Νέα αύξηση κατώτατου μισθού και επιδομάτων

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκληση των εισοδημάτων. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιομηχανίας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση».

Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατ. ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις. ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  • Νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου,
  • Στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπεβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους, με την έκπτωση από το 50% επί του κεφαλαίου μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • Εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
  • Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 αν υπάρχει επένδυση σε start up.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι «το 2019 παραλάβαμε έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα. Οι εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα».

Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισ. ευρώ.

Κρουαζιέρα και Airbnb

Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.

 Δείτε live τη Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία