
Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ.
Τα μέτρα στήριξης παρουσιάζουν:
– Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
– Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης
– Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
– Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού
– Νίκος Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή περιστασιακό, είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.
Μέτρα ΔΕΘ: Αυξήσεις έως 2,5% στις συντάξεις – Νέα αύξηση κατώτατου μισθού και επιδομάτων
«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκληση των εισοδημάτων. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιομηχανίας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση».
Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατ. ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις. ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:
- Νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου,
- Στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπεβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
- Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους, με την έκπτωση από το 50% επί του κεφαλαίου μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
- Εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
- Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 αν υπάρχει επένδυση σε start up.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι «το 2019 παραλάβαμε έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα. Οι εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα».

Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισ. ευρώ.
Κρουαζιέρα και Airbnb
Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.
Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.
Δείτε live τη Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών