Ανάσα για όσους αποκλείονται από τη χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες, δίνουν οι μικροπιστώσεις που παρέχονται από αντίστοιχα ιδρύματα, τα οποία έχουν λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται πως το νέο χρηματοδοτικό «σύμπαν» άνοιξε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει πως μέσω εταιρειών παροχής πιστώσεων θα μπορούν να χρηματοδοτούνται τόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα αλλά θα μπορούν επίσης να αναχρηματοδούνται κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στους servicers, δίνοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες ώστε να απαλλαγούν από τη δαμόκλειο σπάθη των κόκκινων δανείων.

Χρηματοδότηση: Δάνεια από μεσίτες πιστώσεων – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Μικροπιστώσεις: Πώς θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.

Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων.

Το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.

Ποιοι μπορούν να τις λάβουν

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι επιχειρήσεις και δη οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες που «διψούν» για ρευστότητα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ, «με το να είμαστε εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ να έχει κόφτες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 80%, και το τραπεζικό σύστημα κλειστό, μόλις 65.000 επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν το κατώφλι της τράπεζας σύμφωνα με τα κριτήριά τους».

Σχετικά μίλησε και ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ): «Ο χρόνος που χρειάζεται για να δώσει η τράπεζα το όποιο δάνειο είναι ακρετός, αλλά όταν είναι κάποιος νέος είναι ακόμη πιο δύσκολο να λάβει χρηματοδότηση. Επειδή γνωρίζουμε το αντικείμενο και το ρίσκο και για να ενισχύσουμε τους επιστήμονες – πχ στην επαρχία που θέλουν να προχωρήσουν σε ένα ευρωπαϊκό έργο – αξιοποιούμε και τις μικροπιστώσεις και τη συμβουλευτική που ορίζει ο νόμος», δήλωσε μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Το ρίσκο είναι να έχεις ελκυστική χρηματοδότηση οπότε το νέο προϊόν έχει τη δυνατότητα να φέρει χαμηλό επιτόκιο και εξασφαλισμένο εν μέρει από την Αναπτυξιακή Τράπεζα – ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι νέοι εργαζόμενοι που είτε θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας είτε θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό», συμπλήρωσε σχετικά με την πρόσβαση που μπορούν να έχουν στις μικροπιστώσεις νέοι επιστήμονες.

Τρία ιδρύματα μικροπιστώσεων

Στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ιδρύματα μικροπιστώσεων που έχουν πάρει άδεια από την ΤτΕ:

– Το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions σε συνεργασία με την Attica Bank για την χρηματοδότηση των μηχανικών
– Το Microsmart το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα και έχει πίσω του μια αλβανική τράπεζα.
– Το AFI Microfinance

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»