Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή του για μία αναβάθμιση λογισμικού των ασύρματων ακουστικών AirPods Pro 2 της Apple επιτρέποντας στη συσκευή να αποκτήσει χαρακτηριστικά υποβοήθησης της ακοής.

Εγκαθιστώντας τη νέα ενημέρωση λογισμικού iOS 18 για συσκευές iPhone της Apple και μια ενημέρωση υλικολογισμικού (firmware) για τα AirPods Pro 2 με την ονομασία «7A294», οι χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω με αντιληπτή ήπια έως μέτρια βαρηκοΐα μπορούν να μετατρέψουν τα μοντέλα AirPods Pro 2 σε ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς συνταγή.

Αποκαλυπτήρια για το iPhone 16 από την Apple – Τα χαρακτηριστικά του

Μόλις εγκατασταθούν οι παραπάνω ενημερώσεις λογισμικού, οι κάτοχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα νέο τεστ ακοής στο iPhone τους, το οποίο τους ζητά να πατήσουν την οθόνη όταν ακούνε διάφορους ήχους που παίζονται μέσω των ακουστικών. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προφίλ ήχου για τη λειτουργία Βοηθήματα ακοής.

Κλινική μελέτη του FDA, η οποία διεξήχθη σε 118 άτομα στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή αυτοπροσαρμογής της λειτουργίας ακουστικών βαρηκοΐας πέτυχαν παρόμοιο αντιληπτό όφελος με τα άτομα που έλαβαν επαγγελματική προσαρμογή.

Τα AirPods Pro 2 πωλούνται στη λιανική στις ΗΠΑ προς 250 δολάρια, σημαντικά λιγότερο από τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας που μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με κάποιο επίπεδο απώλειας ακοής.

Ιατρικά χαρακτηριστικά στα AirPods

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Apple να προσδώσει σε συσκευή της… ιατρικά χαρακτηριστικά δεν είναι κάτι νέο. Τουλάχιστον τρία χρόνια πριν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η αμερικανική εταιρεία εξετάζει πιθανές εναλλακτικές χρήσεις για τα AirPods σαν συσκευή υγείας. Ένα απλό παράδειγμα τέτοιου είδους χρήσης είναι να χρησιμοποιηθούν τα ακουστικά σαν βοηθήματα ακοής (κάτι που ήδη γίνεται), αλλά θα μπορούσαν να μεταβληθούν και σε έναν αισθητήρα κίνησης που θα διορθώνει τη στάση του σώματός μας.

Μία μελλοντική έκδοση των AirPods θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ένα ενσωματωμένο θερμόμετρο, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν και είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal.

Παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα μέσω… smartwatch

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η Apple εδώ και αρκετά χρόνια πειραματίζεται με την ιδέα να φέρει μία μέθοδο παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα μέσω του έξυπνου ρολογιού της, του Apple Watch. Πέρυσι, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο της. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλούνταν το δημοσίευμα, η τεχνική χωρίς το κλασσικό «τσίμπημα» στο δάχτυλο βρίσκεται πλέον στο «στάδιο απόδειξης της ιδέας» ενώ μόλις η τεχνική γίνει πιο συμπαγής θα μπορέσει να γίνει και εμπορικά διαθέσιμη.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ για να μετρήσει την συγκέντρωση γλυκόζης κάτω από το δέρμα του χρήστη. Στα αρχικά στάδια των δοκιμών η συσκευή μέτρησης ήταν εξαιρετικά μεγάλη, αλλά φέρεται να έχει εξελιχθεί σε σημείο ώστε σύντομα να είναι έτοιμο ένα «φορετό» πρωτότυπο σε μέγεθος αντίστοιχο ενός iPhone.

Σύμφωνα με πηγές εντός της εταιρείας το σύστημα που αναπτύσσεται πέρα από την βοήθεια που θα παρέχει στους ασθενείς με διαβήτη ώστε να παρακολουθούν την κατάστασή τους, θα αποτελέσει και ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται προ-διαβητικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεκίνησε το 2010, όταν ο ήδη ασθενής Στιβ Τζομπς είχε προχωρήσει την εξαγορά από την Apple της RareLight, μίας νεοφυούς επιχείρησης που ειδικευόταν στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Η Apple διατηρεί ως επτασφράγιστο μυστικό την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, λειτουργώντας μέσω μίας ξεχωριστής εταιρείας, της Avolonte Health, η οποία υπάγεται στο μέχρι σήμερα αφανές Exploratory Design Group (XDG). Σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg, οποιοδήποτε προϊόν – που θα μπορεί να κυκλοφορήσει μαζικά – είναι ακόμα αρκετά χρόνια μακριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία