Bέλη στα κυβερνητικά μέτρα για τον τουρισμό ρίχνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής.

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Χατζής: Η αύξηση στον τουρισμό δεν αποτυπώνεται στα ξενοδοχεία

«Τα μέτρα επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού κλάδου και όχι στήριξης όπως από παραδρομή θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαρακτηρίστηκαν, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής. Όπως σημειώνει, τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών, οικογενειακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θίγουν τις πιο ασθενείς, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού».

«Είναι, δυστυχώς, προφανές πως με αποφάσεις σαν αυτές, η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ισχυρότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας ως μια δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως έναν αναπτυξιακό βραχίονα», καταλήγει.

«Ο τουρισμός πληρώνει όλα αυτά τα δέκα χρόνια, που παράγει το ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε o ίδιος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Και με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο υποστηρίζει το ισοζύγιο εξαγωγών. Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που συνδράμει σοβαρά, αυτήν τη στιγμή στην υπερανάπτυξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και δυστυχώς δεν βλέπουμε άλλους παραγωγικούς κλάδους, που αν το τουρισμός σταματήσει να το κάνει αυτό, θα μπορούσαν να πάρουν τη σκυτάλη για να σταματήσουν αυτή την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι φέτος δεν υπάρχει η αισιοδοξία που υπήρχε πέρυσι.

«Καθώς φαίνεται τόσο η κόπωση των πελατών μας , της αγοραστικής τους δύναμης, σε συνδυασμό με οικονομική κόπωση της Ευρώπης και τη στασιμότητα, που είναι και οι μεγαλύτεροί μας πελάτες και όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Υποστήριξε ότι η εικόνα φέτος είναι μικτή, αν και σε γενικές γραμμές θετική, με την αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 8%: σε κάποια αεροδρόμια όπως της Μυκόνου και της Σαντορίνης καταγράφεται μείωση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια αεροδρόμια όπως της Μυτιλήνης που έχουν δει φοβερά νούμερα, για παράδειγμα αύξηση 40% στις αφίξεις.

«Στα ξενοδοχεία λόγω της ραγδαίας αύξησης που παρατηρείται στις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης , δεν αποτυπώνεται αυτή τη αύξηση και υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές οι πληρότητες θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Οπότε σε γενικές γραμμές ο τουρισμούς κινείται θετικά, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται δυστυχώς στα ξενοδοχεία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός