Οι παγκόσμιες αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed  με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο μέγεθος της πρώτης μείωσης αλλά και στο ρυθμό και στο χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που περιπλέκει την κατάσταση για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής  που αναζητούν κατεύθυνση από τη Fed και εναποθέτουν ελπίδες για μια οικονομική ήπια προσγείωση.

Πάουελ: Το στοίχημα της ήπιας προσγείωσης και η υστεροφημία του [γραφήματα]

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είδους κύκλος θα είναι αυτός. Θα είναι όπως το 1995, όταν έγιναν μειώσεις κατά 75 μονάδες βάσης ή το 2007-2008, όταν υπήρξαν 500 μονάδων βάσης» εξηγεί ο Kenneth Broux, επικεφαλής εταιρικής έρευνας, FX και Rates στη Societe Generale.

Το Reuters κατέγραψε την επίδραση που θα έχει η πολυαναμέμενη απόφαση της Fed στις παγκόσμιες αγορές

H Fed δείχνει το δρόμο

Την άνοιξη, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, οι επενδυτές διερωτήθηκαν πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια άλλες κεντρικές , όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα του Καναδά, αν η Fed διατηρούσε αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια. Κι αυτό γιατί θα αποδυνάμωνε τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των αμερικανικών επιτοκίων ξεκινάει την Τετάρτη ανακουφίζοντας τις ασθενέστερες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα τους για μείωση των επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, τιμολογούν λιγότερες μειώσεις στην Ευρώπη από ό,τι για τη Fed, καθώς  ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας στέλνουν πιο προσεκτικά μηνύματα αναφορικά με τους    εναπομείναντες κινδύνους πληθωρισμού.

Η βεβαιότητα για την μείωση των επιτοκίων λειτουργεί ως ο απόλυτος θετικός καταλύτης για αγορές ομολόγων παγκοσμίως καθώς κινούνται στο ρυθμό της αμερικανικής αγοράς ομολόγων. Ως εκ τούτου οι αποδόσεις των αμερικανικών, γερμανικών και βρετανικών ομολόγων οδεύουν να καταγράφουν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους από τα τέλη του 2023. Ήταν όταν οι αγορές ανέμεναν ότι Fed, σε ρόλο Αη Βασίλη θα τους έκανε το «δώρο» της πρώτης μείωσης επιτοκίων.

Ποιες κεντρικές τράπεζες παίρνουν ανάσα

Τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για να χαλαρώσουν και να στηρίξουν την εγχώρια ανάπτυξη.

Περίπου οι μισές από το δείγμα των 18 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Reuters έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο, προλαβαίνοντας τη Fed, με τις προσπάθειες χαλάρωσης να επικεντρώνονται στη Λατινική Αμερική και την αναδυόμενη Ευρώπη.

Ωστόσο, η αστάθεια και η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θολώνουν τις προοπτικές.

«Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν σημαντικά το θέμα, διότι, ανάλογα με τις διάφορες δημοσιονομικές πολιτικές, περιπλέκουν πραγματικά τον κύκλο των περικοπών», δήλωσε ο Trang Nguyen, παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της BNP Paribas για τις χώρες της Ευρώπης. «Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες ιδιόμορφες δράσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών με αφορμή αυτό».

H θέση του δολαρίου

Οι οικονομίες που ελπίζουν ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το ισχυρό δολάριο, ενισχύοντας τα νομίσματά τους, μπορεί να απογοητευτούν.

Η JPMorgan σημειώνει ότι το δολάριο έχει ενισχυθεί μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed σε τρεις από τους τέσσερις τελευταίους κύκλους.

Οι προοπτικές του δολαρίου θα καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το πού βρίσκονται τα επιτόκια των ΗΠΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το ασφαλές γεν και το ελβετικό φράγκο θα μπορούσαν να δουν τις αντίστοιχες εκπτώσεις τους έναντι των αμερικανικών επιτοκίων να μειώνονται σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters, ενώ η στερλίνα και το αυστραλιανό δολάριο μπορεί να αποκτήσουν μόνο ένα οριακό πλεονέκτημα απόδοσης έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που τα επιτόκια υποχωρήσουν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι ασιατικές οικονομίες, εν τω μεταξύ, ηγήθηκαν των αγορών που προηγήθηκαν των μειώσεων των ΗΠΑ, με το γουόν της Νότιας Κορέας, το μπατ της Ταϊλάνδης και το ρινγκίτ της Μαλαισίας να σημειώνουν άνοδο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το γουάν της Κίνας έχει εξαλείψει τις ετήσιες απώλειες έναντι του δολαρίου.

Τα χρηματιστήρια

Στις αρχές Αυγούστου τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τροφοδότησαν την ανησυχία των επενδυτών για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας που προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, ανακόπτοντας το ράλι στις αγορές.

Οι αγορές παγκοσμίως σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 6%.

«Πάντα έχεις αγορά που ταλαντεύεται γύρω από την πρώτη μείωση, επειδή οι επενδυτές αναρωτιούνται γιατί οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν» εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των ευραγορών στην Barclays Emmanuel Cau.

«Αν έχεις μια μείωση χωρίς ύφεση, που είναι το σενάριο του μέσου κύκλου, συνήθως οι αγορές τείνουν να ανεβαίνουν ξανά» συνεχίζει και προσθέτει ότι η τράπεζα προτιμά τους τομείς που επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια, όπως τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να ενισχύει τα χρηματιστήρια στην Ασία, αν και ο Nikkei έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το υψηλό ρεκόρ του Ιουλίου λόγω της ανόδου του γεν και της αύξησης των επιτοκίων της Ιαπωνίας.

Η αγορά εμπορευμάτων

Στα εμπορεύματα, τα πολύτιμα και τα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, αναμένεται να επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, ενώ για το τελευταίο οι προοπτικές ζήτησης και η ήπια προσγείωση είναι το κλειδί.

Τα χαμηλότερα επιτόκια και ένα ασθενέστερο δολάριο, μειώνουν όχι μόνο το κόστος ευκαιρίας της κατοχής μετάλλων καθώς αποτιμώνται σε δολάρια  αλλά και της αγοράς τους για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα και ως εκ τούτου αναμένεται να ενισχυθούν.

Τα πολύτιμα μέταλλα θα μπορούσαν επίσης να κινηθούν ανοδικά. Ο χρυσός συνήθως υπεραποδίδει έναντι άλλων μετάλλων κατά τη διάρκεια μειώσεων των επιτοκίων.

Βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί προειδοποιεί ο John Reade του World Gold Council.

«Οι κερδοσκόποι στις προθεσμιακές αγορές χρυσού Comex είναι τοποθετημένοι για αυτό» τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς Reade. «Θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση αγοράς της φήμης και πώλησης του γεγονότος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές