Νευρικότητα εμφάνισε σήμερα η Wall Street, καθώς δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις των ιστορικών υψηλών, εν αναμονή μάλιστα και της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,04% στις 41.606 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,03% στις 5.634 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 17.628 μονάδες.

Οι αγορές στο ρυθμό της Fed – Πώς επηρεάζονται από τη μείωση των επιτοκίων

Σε επίπεδο τίτλων, η Microsoft σημείωσε άνοδο 1% αφού ο τεχνολογικός κολοσσός αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά 10,7% στα 83 σεντς ανά μετοχή. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Intel σημείωσε άνοδο περίπου 2,7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να κάνει την επιχείρηση χυτηρίου της θυγατρική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε επίσης στην εταιρεία χρηματοδότηση ύψους έως και 3 δισ. δολαρίων μέσω του νόμου για τα τσιπ.

Wall Street: Στήριγμα από τον κατανάλωση

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία λιανικών πωλήσεων έδειξαν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους, ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για πτώση 0,2%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, ο δείκτης αυξήθηκε επίσης κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%.

Η Wall Street όμως βρέθηκε και σήμερα σε κατάσταση αναμονής για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των κερδών για τις εταιρείες και να σηματοδοτήσει βελτίωση του περιβάλλοντος αυξημένου κόστους δανεισμού και υψηλού πληθωρισμού. Η Fed ξεκίνησε για πρώτη φορά την επιθετική της εκστρατεία τον Μάρτιο του 2022.

Ενώ οι επενδυτές αναμένουν μείωση την Τετάρτη, η αγορά διχάζεται ως προς το μέγεθος της πιθανής μείωσης. Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν πιθανότητα 67% η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του Ομίλου CME. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου 47% πιθανότητα την Παρασκευή.

«Η απόφαση περιπλέκεται από αντικρουόμενα σήματα της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας», σχολίασε η Seema Shah της Principal Asset Management. «Σπάνια οι προσδοκίες της αγοράς ήταν τόσο διχασμένες, τόσο κοντά σε μια συνεδρίαση της Fed».

Αν και μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται, η Shah πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση και τη χαλάρωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Προβλέπει επιπλέον περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, όπως αποκάλυψε το Συμβούλιο των Διοικητών της Federal Reserve.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street