Ακόμη υψηλότερα επίπεδα αναζητά σήμερα η Wall Street, καθώς εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, παίρνει σημαντικές στηρίξεις από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,22% στις 41.713 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,33% στις 5.651 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,59% στις 17.695 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Microsoft σημειώνει άνοδο 2% αφού ο τεχνολογικός κολοσσός αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά 10,7% στα 83 σεντς ανά μετοχή. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Intel σημειώνει άνοδο περίπου 7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να κάνει την επιχείρηση χυτηρίου της θυγατρική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε επίσης στην εταιρεία χρηματοδότηση ύψους έως και 3 δισ. δολαρίων μέσω του νόμου για τα τσιπ.

Wall Street: Αυξάνει τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Οι λιανικές πωλήσεις

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία λιανικών πωλήσεων έδειξαν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους, ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για πτώση 0,2%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, ο δείκτης αυξήθηκε επίσης κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%.

Η Wall Street όμως βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των κερδών για τις εταιρείες και να σηματοδοτήσει βελτίωση του περιβάλλοντος αυξημένου κόστους δανεισμού και υψηλού πληθωρισμού. Η Fed ξεκίνησε για πρώτη φορά την επιθετική της εκστρατεία τον Μάρτιο του 2022.

Επενδυτές

Ενώ οι επενδυτές αναμένουν μείωση την Τετάρτη, η αγορά διχάζεται ως προς το μέγεθος της πιθανής μείωσης. Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν πιθανότητα 67% η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του Ομίλου CME. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου 47% πιθανότητα την Παρασκευή.

«Η απόφαση περιπλέκεται από αντικρουόμενα σήματα της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας», σχολίασε η Seema Shah της Principal Asset Management. «Σπάνια οι προσδοκίες της αγοράς ήταν τόσο διχασμένες, τόσο κοντά σε μια συνεδρίαση της Fed».

Αν και μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται, η Shah πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση και τη χαλάρωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Προβλέπει επιπλέον περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street