«Θέλουμε, με κάθε τρόπο, να δώσουμε ανάσα στον αγροτικό κόσμο να απαλλαγούμε από βάρη και από παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού, χτυπημένος από αλλεπάλληλους κρίσεις τα τελευταία χρόνια.

Κόκκινα δάνεια: «Βάρη» 3,8 δισ. ευρώ για συνεταιρισμούς και αγρότες – Τι θα γίνει με τα θερμοκήπια

Ο κ.Τσιάρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, με διάταξη τροπολογίας στο νομοσχέδιο, προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών του έτους 2023 και να καλύπτονται ακόμη. περισσότερο οι κτηνοτρόφοι.

«Πρέπει να ζητήσουμε παθογένειες του παρελθόντος, όπως τα κόκκινα δάνεια, που ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 20.000-30.000 αγροτών φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς

ΕΦΚ και κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Καταργούμε τον ΕΦΚ. Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ είχε σταματήσει το 2016, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Επαναφέραμε ουσιαστικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν δοθεί περισσότερα από 240 ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.  Πλέον, με έναν σταθερό μηχανισμό, επιστρέφεται ο ΕΦΚ, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», είπε ο κ. Τσιάρας και αναγνώρισε ότι δεν είναι μόνο που πρέπει να γίνει.

«Όχι, δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε. Είναι ένα βήμα. Πρέπει να ζητήσουμε παθογένειες του παρελθόντος, όπως τα κόκκινα δάνεια, που ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 20.000-30.000 αγροτών φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. αντιπροσωπεία ότι «με μια, όσο γίνεται, πιο γενναία ρύθμιση» θα δοθεί τέλος και στην ομηρία ανθρώπων που «έτυχε να μπλεχτούν σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό και η περιουσία τους είναι ακόμα δεσμευμένη, εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και σε απλούς ανθρώπους, αγρότες, οι οποίοι είδαν, για μια με δύο χρονιές, να μην πάει καλά η παραγωγική διαδικασία ή έτυχε να βρεθούν σε μια δυσκολία της ζωής, και τώρα βρίσκονται υπό τον βρόγχο ενός κόκκινου δανείου» . Έχουμε προαναγγείλει, είπε ο κ. Τσιάρας, ότι θα γίνει σημαντική μείωση του κεφαλαίου, ότι θα υπάρξει αναχρηματοδότηση των δανείων, γιατί η κυβέρνηση, θέλει, με κάθε τρόπο, να δώσει ανάσα στον αγροτικό κόσμο, να απαλλαγεί από βάρη και από παθογένειες του παρελθόντος.

Θερμοκήπια-εξαγωγές

Αναφερόμενος στα βήματα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι έμφαση θα δοθεί στη στήριξη και ενίσχυση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

«Εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό και αυτό αποδεικνύεται από τη ζήτηση της αγοράς, από την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει θετικό, στον αγροτικό τομέα, που ήταν αρνητικό το 2019, και από το γεγονός ότι βαίνει μονίμως αυξανόμενη», είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι μέσω του ΠΑΑ, «θα δοθούν 150 συν 150 εκατομμύρια και το 35% θα είναι με τραπεζικό δανεισμό και η ίδια συμμετοχή των αγροτών είναι 15%». Ο υπουργός κάλεσε στο σημείο αυτό τα κόμματα να αναλογιστούν ότι ένα… hi teck θερμοκήπιο, δέκα στρεμμάτων, με βάση τις μελέτες, κοστίζει 380.000 ευρώ, και το υδροπονικό κοστίζει ένα εκατομμύριο.

Ανεκμετάλλευτες γαίες

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Υπερετούμε ένα συνολικό σχέδιο και όλες οι εξαγγελίες υπηρετούν ένα συγκεκριμένο στόχο: πως θα μεγαλώσουμε την παραγωγή, πως θα απαλλαγούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος, πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος», επέμεινε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του και αναφέρθηκε στις ανεκμετάλλευτες γαίες, οι εταιρείες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Υπάρχει πρόθεση να διατεθούν, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε αγρότες ή σε συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία έχουν την πρόταση να κάνουν το επόμενο βήμα και κυρίως, να κατευθυνθούν σε μια εξαγωγική παραγωγική διαδικασία, να έχουν τη γη, για την καλλιέργεια», είπε ο υπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας είναι οι μικρές, σε έκταση, αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠ, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι τα προβλήματα στον οργανισμό δεν προκύπτουν σήμερα. «Αναγκάστηκα να πάρω μια πολύ σκληρή απόφαση και να βάλω τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επιτήρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Διότι με βάση τις συστάσεις της ΕΕ, έπρεπε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο διαπιστευμένος οργανισμός, μέσω του οποίου γίνεται, απευθείας από την ΕΕ, η διάθεση και η διανομή των ευρωπαϊκών πόρων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κανονικά, δεν θα έπρεπε να έχει καμία λειτουργική σχέση με κανένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει όμως επειδή υπάρχουν παθογένειες από το παρελθόν, επειδή υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί, και με την ψηφιοποίηση και με τον εκσυγχρονισμό και με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται», σημειώνει ο κ. Τσιάρας.

Άρδευση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά σε όσα θα γίνουν για το αρδευτικό νερό. «Όσο και αν η συζήτηση για το αρδευτικό νερό, είναι μια συζήτηση που έχει την ουρά της δεκαετίες πίσω στο παρελθόν, σήμερα είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την εργασία του αρδευτικού νερού. Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλη κυβέρνηση, η οποία με ένα ολιστικό σχέδιο, δεν προχωρά σε έργα για την εργασία και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός έργων», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι θα δοθούν λύσεις μέσω πολύ σημαντικών έργων, τα οποία έργα «θα αλλάξουν τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα».

 Πανώλη

Ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και για τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση της πανώλης. Όπως είπε, οι περιοχές που ήταν υπό περιορισμό μετακινήσεων έχουν πλέον απελευθερωθεί και «είμαστε κοντά στο κλείσιμο του κύκλου». Είπε επίσης ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για να υπάρξει οικονομική ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. «Σώσαμε το μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όταν οι χώρες με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση υπερδιπλάσιων ζώων αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από τον οποίο -ελπίζω- ότι έχουμε ξεφύγει», τόνισε ο απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία

Ο κ. Τσιάρας εξειδίκευσε την τροπολογία που κατέθεσε και η οποία περιλαμβάνει:

-Την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης που αφορά στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων κρασιού, διότι εμποδιζόταν η εμπορική ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων. Με την αλλαγή που γίνεται οι παραγωγοί μπορούν ειδικά στη Μακεδονία να παίρνουν σταφύλια και από άλλες περιοχές και άρα να αυξήσουν το παραγόμενο προϊόν τους.

-Αλλαγές στον αλιευτικό κώδικα, που αφορά μισθώσεις μέσω δημοπρασίας

-Ανανέωση των προθεσμιών για κτηνοτροφικές και παραχωρήσεις σε νέους αγρότες και ανέργους. «Το έχετε ζητήσει πολλοί συνάδελφοι. Είναι μια απολύτως αυτονόητη ρύθμιση», είπε.

– Αύξηση των ορίων ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023. «Κάνουμε πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος. Αυξάνουμε τα όρια ηλικίας και δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», ανέφερε.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς