Τις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να αποτρέψει την UniCredit SpA να εξαγοράσει την Commerzbank AG, μελετά η Deutsche Bank, προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία ενός τεράστιου ανταγωνιστή στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της DB αναλύουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν την αγορά μέρους ή του συνόλου του υπόλοιπου μεριδίου 12% που έχει η γερμανική κυβέρνηση στην Commerzbank.

Αποκάλυψαν επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση και η διοίκηση της Deutsche Bank συζήτησαν τις φιλοδοξίες της UniCredit με την Commerzbank. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού και της τράπεζας είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, είπαν, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα.

Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank – Δυσαρέσκεια για UniCredit

Η Deutsche Bank δεν θα επιδιώξει να αγοράσει όλη την Commerzbank, πρόσθεσαν οι πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι είναι επίσης πιθανό η Deutsche Bank να καταλήξει να μην κάνει τίποτα ως απάντηση στην πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, αποκάλυψε ότι η τράπεζα έχει αγοράσει το 9% της Commerzbank και στη συνέχεια δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ότι είναι μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξαγορά. Αυτός ο ελιγμός εξέπληξε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία διέθεσε μέρος του μεριδίου της στη γερμανική τράπεζα αλλά δεν περίμενε ότι θα ακολουθούσε στρατηγικός επενδυτής, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τόσο οι μετοχές της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank έκλεισαν με πτώση 0,2% τη Δευτέρα. Η Commerzbank έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από τότε που  αύξηση το μερίδιό της η UniCredit.

Ο πιθανός συνδυασμός της UniCredit και της Commerzbank θα δημιουργούσε έναν ευρωπαϊκό τραπεζικό κολοσσό που θα ξεπερνούσε την Deutsche Bank όσον αφορά τα έσοδα στη Γερμανία αλλά και το σύνολο του ενεργητικού.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank συζήτησαν μια πιθανή συγχώνευση το 2019, ένα σχέδιο που είχε την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε τότε το Bloomberg. Οι συνομιλίες τελικά απέτυχαν.

Η γραμμή άμυνας

Νωρίτερα το Bloomberg είχε γράψει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank επανεξετάζει την αμυντική του στρατηγική, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή προσέγγιση εξαγοράς από την UniCredit. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική τράπεζα, η οποία αιφνιδιάστηκε από την αποκάλυψη της UniCredit για το 9% της συμμετοχής της, προβαίνει στην προληπτική αυτή κίνηση ενόψει της εμπλοκής της με την ιταλική ανταγωνίστριά της.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναμένεται να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό να απορριφθεί αυτή η προσέγγιση, δήλωσαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθότι κάτι τέτοιο αφορά ιδιωτικά θέματα.

Έρευνα για την ευθύνη των αποφάσεων

Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια έρευνα για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδήγησαν στη διάθεση του ποσοστού.

«Τη στιγμή που ξεκίνησε αμετάκλητα το book building, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνώριζε ότι η UniCredit κατείχε ήδη μετοχές στην Commerzbank», δήλωσε το υπουργείο στους Financial Times.

Η ομοσπονδιακή χρηματοοικονομική υπηρεσία της Γερμανίας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την πώληση, έμαθε για το υπάρχον μερίδιο λίγο πριν κλείσει η δημοπρασία, ανέφερε το υπουργείο.

«Σε μια τέτοια διαδικασία που δεν εισάγει διακρίσεις, όπως ένα book building, τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή των μετοχών», πρόσθεσε το υπουργείο, με το μερίδιο να κατακυρώνεται στον πλειοδότη.

Παρόλα αυτά, πηγές των FT στη UniCredit είπαν ότι το υπάρχον μερίδιο της είχε αποκαλυφθεί νωρίς στη διαδικασία.

«Όταν το αγοράσαμε, η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι είχαμε μερίδιο 4,5%. Εμμέσως, ήταν τουλάχιστον ουδέτεροι στο να αποκτήσουμε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή