Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Γερμανίδα επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, παρουσίασε την Τρίτη τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επιτρόπους, λέγοντας ότι είναι «αφοσιωμένη στην . . . ανταγωνιστικότητα, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές θερμοκηπίου» και ότι «δεν συντηρεί το παλιό . . . αλλά αγκαλιάζει το νέο».

Επίτροπος Υγείας: Μια δουλειά που δεν θέλει κανένας

Τα μέλη που απαρτίζουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο υποψήφιος της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ θα επιβλέπει τη βιομηχανική στρατηγική με «την καινοτομία και τις επενδύσεις στην καρδιά της», ενώ ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο θα διαχειρίζεται τις δαπάνες του Ταμείου Συνοχής, όπως είπε. Η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα θα είναι μία από τις έξι εκτελεστικές αντιπροέδρους της Επιτροπής, που θα επιβλέπει μια «καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση», ενώ θα έχει υπό την εποποτεία της και την ρυθμιστική αντιμονοπωλιακή αρχή της Ευρώπης.

Ο Πολωνός Πιοτρ Σέραφιν θα αναλάβει τη διαχείριση του προϋπολογισμού του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του επόμενου για την περίοδο 2028-2034.

Η εμπορική πολιτική θα εποπτεύεται από τον Σλοβάκο Μάρος Σέφκοβιτς, στην τέταρτη πενταετή θητεία του, όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, με την κλιματική πολιτική και την καθαρή ανάπτυξη να διαχειρίζεται ο Γουόπκεν Χέκστρα από την Ολλανδία.

Η στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία έχει αυξημένο ρόλο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα διευθύνεται από τη Μάρτα Κος, την υποψήφια από τη Σλοβενία.Το μπλοκ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ και με αρκετές βαλκανικές χώρες συνομιλεί στην προοπτική της  ένταξής του στην ΕΕ. Η Σλοβενία ​​είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής της αποδοχής τους.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις θα ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και θα επιδιώξει να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε από την Πορτογαλία θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ενοποίηση των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, η οποία έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και να παρέχει περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στην ΕΕ. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη και πίεση για να γίνει αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιους όγκους νέων κανόνων για τις εταιρείες, θα αντικατασταθεί από μια ώθηση για οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για προστασία από τη Ρωσία και άλλους γεωπολιτικούς αντιπάλους.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και είναι «ένα σημαντικό υπόβαθρο για αυτό που κάνουμε».

Ο επίτροπος Άμυνας, μια νέα θέση που δόθηκε στον Λιθουανό Αντριους Κουμπίλιους, θα είναι επιφορτισμένος με την προσπάθεια να πείσει τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δαπάνες για οπλικά προγράμματα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με τους υποψήφιους Επιτρόπους, οι οποίοι χρειάζονται την υποστήριξη των δύο τρίτων των σχετικών μελών της επιτροπής για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία από ολόκληρο το κοινοβούλιο για την έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων, που αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο.

Το αρχικό σχέδιο της φον ντερ  Λάιεν ήταν να τεθεί σε λειτουργία η νέα επιτροπή την 1η Νοεμβρίου, ενόψει των αμερικανικών εκλογών που θα διεξαχθούν τέσσερις ημέρες αργότερα. Ωστόσο, η Σλοβενία ​​ανέστειλε τους διορισμούς κατά μία εβδομάδα, με πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις εάν το κοινοβούλιο απορρίψει έναν ή περισσότερους υποψηφίους.

«Είναι αδύνατο για μένα να προβλέψω τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Όλοι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να δημιουργήσουμε τη νέα επιτροπή το συντομότερο δυνατό».

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου έδωσαν μεγάλη αύξηση στη στήριξη των ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν και της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι. Ένα πιθανό μήλο έριδος με το νομοθετικό σώμα της ΕΕ είναι η πρόταση να δοθεί στον Φίτο, ο σημερινός υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας και πιστός συνεργάτης της Μελόνι, ένας ρόλος αντιπροέδρου που θα επιβλέπει ετήσιες δαπάνες δισεκατομμυρίων για τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νότου της Ιταλίας.

Ο υποψήφιος της Ουγγαρίας, Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος υπηρέτησε ήδη ως επίτροπος για τη Διεύρυνση, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές λόγω της εγγύτητάς του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι είναι ο επικεφαλής διπλωμάτης Κάγια Κάλλας από την Εσθονία, η Φινλανδή Χένα Βίρκκουνεν, υπεύθυνη για την Τεχνολογική Κυριαρχία και τη Δημοκρατία, και η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτου, η οποία θα διευθύνει την πολιτική Δεξιοτήτων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού.

Το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο Γεωργίας πηγαίνει στον Κριστόφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών των αγροκτημάτων και τη βελτίωση των εισοδημάτων εντός 100 ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή