Το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού ανέλαβε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως προτεινόμενος Επίτροπος από την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγου η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη «δομή και τα χαρτοφυλάκια» της μελλοντικής ομάδας των Επιτρόπων της.

Η παρουσίαση ακολούθησε μετά την συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Στρασβούργο, ενώ έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους πολιτικούς ηγέτες του Κοινοβουλίου την ευκαιρία να εξετάσουν τα σχέδιά της πριν οι υποψήφιοι υποβληθούν σε κοινοβουλευτικές ακροάσεις και την ψηφοφορία επιβεβαίωσης.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συμφωνία Αθήνας και Βρυξελλών για να περάσουν οι Μεταφορές στον Τζιτζικώστα

Ωστόσο, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το τι ακριβώς θα μπορέσει να αποκαλύψει η Φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, αφού οι πολιτικές διαμάχες στη Σλοβενία εμπόδισαν την υποψηφιότητα της χώρας, της Μάρτα Κος, να υπογραφεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση.

Κομισιόν: Επόμενο βήμα η Από την ανακοίνωση στην έγκριση από το Κοινοβούλιο

Κάθε νέος επίτροπος θα πρέπει να περάσει από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, κατά την οποία οι νομοθέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν υποσχέσεις από τους υποψηφίους σχετικά με το τι θα προσφέρουν αν πάρουν τη θέση.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ μπορεί να εμποδίσει τους υποψηφίους της Επιτροπής – με τον Ούγγρο Όλιβερ Βάρχελι να συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων που οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι θα δεχθούν πιέσεις κατά την ακρόασή του.

Δείτε live την ανακοίνωση

Το 40% των Επιτρόπων είναι γυναίκες

Όλοι οι Επίτροποι είναι ίσοι και πρέπει να βασίζονται στη συνεργασία, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Στρασβούργο.

Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, σημείωσε, ενώ τόνισε «πως έχουμε 11 γυναίκες επιτρόπους, κάτι που αντιστοιχεί στο 40% των Επιτρόπων». Δήλωσε πάντως πως όταν της παραδόθηκαν τα ονόματα το ποσοστό αντιστοιχούσε σε 22%.

Έξι αντιπρόεδροι

Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής

Τερέζα Ριμπέρα Ροδρίγκεθ, Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα

Στεφάν Σεζουρνέ, Επίτροπος για τη Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική

Henna Virkkunen από την Φινλανδία, εκτελεστική αντιπρόεδρος για Τεχνολογία, Ασφάλεια και Κράτος Δικαίου

Ροξάνα Μινζάτου, Επίτροπος για Ανθρώπους, Δεξιότητες και Προετοιμασία.

Ραφαέλε Φίτο, Επίτροπος για Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή