Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ  τον Αύγουστο, καθώς η μείωση των εισπράξεων στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αντισταθμίστηκε π από την ισχύ των ηλεκτρονικών αγορών, δίνοντας σήμα ότι η οικονομία παρέμεινε σε σταθερή βάση σε μεγάλο μέρος του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με το Reuters.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη έδειξαν επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις ήταν λίγο ισχυρότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον Ιούλιο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνδύασαν τα στοιχεία με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο μήνα και ενίσχυσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve την Τετάρτη.

Λιανικές πωλήσεις: Λιγότερα τρόφιμα αγοράζουν οι Ευρωπαίοι

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων σημείωσαν άνοδο 1,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,4% τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις στα πρατήρια βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2%, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές στην αντλία. Η φθηνότερη βενζίνη είναι πιθανό να απελευθερώσει χρήματα για άλλες δαπάνες.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα αθλητικών ειδών, χόμπι, μουσικών οργάνων και βιβλίων αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι πωλήσεις καταστημάτων οικοδομικών υλικών και εξοπλισμού κήπου αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ωστόσο, οι πωλήσεις σε υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, το μόνο στοιχείο υπηρεσιών στην έκθεση, παρέμειναν αμετάβλητες μετά την άνοδο 0,2% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι βλέπουν το φαγητό έξω ως βασικό δείκτη των οικονομικών των νοικοκυριών.

Η Fed

Η Fed έχει διατηρήσει αμετάβλητα επιτόκια στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για περισσότερο από ένα έτος μετά από τις αυξήσεις κατά 525 μονάδες βάσης το 2022 και το 2023.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε αρκετή δυσχέρεια ώστε να δικαιολογείται η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2% τον Αύγουστο μετά από τέσσερις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις που το ανέβασαν σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, στο 4,3% τον Ιούλιο. Το ποσοστό ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη προσφορά εργατικού δυναμικού από τη μετανάστευση, η οποία τώρα επιβραδύνεται.

Οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, αφήνοντας την αγορά εργασίας σε θέση να συνεχίσει να παράγει σταθερά κέρδη στους μισθούς που στηρίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τη συνολική οικονομία. Οι οικονομολόγοι διίστανται ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις δαπάνες η μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο υποχώρησε στο 2,9% τον Ιούλιο και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2008, προμηνύει χαμηλότερες δαπάνες στο μέλλον. Αναμένουν επίσης ότι η προληπτική αποταμίευση θα αυξηθεί εάν η αγορά εργασίας επιδεινωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει τις δαπάνες.

Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν καταγράφει πλήρως το εισόδημα που αποκτούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Επισήμαναν επίσης ότι οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών στο πλαίσιο των υψηλότερων τιμών των κατοικιών και των μετοχών υποστηρίζουν τις μελλοντικές καταναλωτικές δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή