Στην Αφρική σχεδιάζει να ταξιδέψει στα μέσα Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον, σε μια προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης της τράπεζας στην ήπειρο, σύμφωνα με το αποκλειστικό θέμα του Reuters.

Ο Τζ. Ντίμον αναμένεται να επισκεφθεί την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική και την Ακτή Ελεφαντοστού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον επόμενο μήνα, δήλωσαν δύο από τις πηγές του πρακτορειου.

JPMorgan: Γιατί αποσύρει μαζικά προνομιούχες μετοχές

Η JPMorgan διαθέτει ήδη γραφεία στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, όπου προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, καθώς και υπηρεσίες εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Οι υπερπόντιες αγορές αποτέλεσαν βασικό τομέα εστίασης για την ανάπτυξη της JPMorgan,  η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 4,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το 2018, ο Τζ.Ντιμον είχε πει ότι η JP Morgan  θα εξετάσει την είσοδο στην Γκάνα και την Κένυα. Οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές σε αυτές τις δύο χώρες είχαν μπλοκάρει τα σχέδια ανάπτυξης της JPMorgan, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Κένυας William Ruto δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από συνάντηση με ανώτερο στέλεχος της JPMorgan ότι η τράπεζα είχε δεσμευτεί να ανοίξει ένα νέο γραφείο στο Ναϊρόμπι.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο κοντά βρίσκεται η JPMorgan στο άνοιγμα σε αυτές τις χώρες.

Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις συναλλαγές κρατικού χρέους και εταιρικών συναλλαγών στην Αφρική, δήλωσαν αναλυτές, ενώ παράλληλα στοχεύουν να εξυπηρετήσουν περισσότερες διεθνείς εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στην ήπειρο, δήλωσε ο Ερικ Μουσάου , επικεφαλής έρευνας της Standard Investment Bank με έδρα το Ναϊρόμπι.

Private banking

Οι διεθνείς δανειστές επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδά τους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου που παρέχουν πρόσβαση σε επενδύσεις όπως υπεράκτιες μετοχές, χρέος και αμοιβαία κεφάλαια, πρόσθεσε ο Ερικ Μουσάου.

Οι τραπεζικοί κολοσσοί προσφέρουν επίσης υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής, επιδιώκοντας να διαφοροποιηθούν από τους τοπικούς και περιφερειακούς δανειστές που κυριαρχούν στις αγορές λιανικής.

Ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές στην ήπειρο έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω τοπικών και περιφερειακών εμπορικών τραπεζών, η ιδιωτική τραπεζική «είναι το σημείο όπου θα υπάρξει η επόμενη εξέλιξη», δήλωσε ο Φράνισς Μουάνγκι, διευθύνων σύμβουλος της Kestrel Capital, μιας χρηματιστηριακής εταιρείας στο Ναϊρόμπι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή