Στο 2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στον Καναδά τον Αύγουστο φθάνοντας στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σε μηνιαία βάση σε μήνα αποπληθωρίστηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Καναδάς: Υψηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα μειωθεί στο 2,1% από 2,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος σε μηνιαία βάση.

Το δολάριο Καναδά αποδυναμώθηκε, υποχωρώντας κατά 0,2% στα  73,45 σεντς ΗΠΑ. Την χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων βοήθησε κυρίως η πτώση των τιμών της βενζίνης, των τηλεφωνικών υπηρεσιών και των ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ τα έξοδα στέγασης – στεγαστικά δάνεια και ενοίκια – συνέχισαν να μειώνονται με χαμηλούς ρυθμούς καθώς τα ενοίκια συνέχιζαν την αμείλικτη άνοδό τους.

Η Τράπεζα του Καναδά

Στην ανακοίνωση απόφασης για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας του Καναδά (BoC) νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διοικητής Tiff Macklem προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο της, καθώς η οικονομική ανάπτυξη ήταν αδύναμη.

Η BoC μείωσε το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές στη σειρά από τον Ιούνιο σωρευτικά κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25%.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν πλήρως μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής που απομένουν εντός του έτους. Οι προσδοκίες για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν στο 47,5% από 46% πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Η BoC είχε προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα ήταν στο 2,6% φέτος και θα μειωθεί στο 2,4% το επόμενο έτος, προτού φτάσει στο μέσο του εύρους στόχου 1-3% το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή