«Σημαντική ανάπλαση» χρειάζεται η Oxford Street στο Λονδίνο σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Σαντίκ Καν. Στην πρότασή του, συστήνει να πεζοδρομηθεί, καθώς προσπαθεί να καταστήσει τη διάσημη λεωφόρο «τον κορυφαίο προορισμό λιανικής πώλησης στον κόσμο».

Ο κεντρικός δρόμος της αγγλικής πρωτεύουσας «έχει ανάγκη από μια σημαντική πνοή αναγέννησης», αφού υπέφερε από τον αυξημένο ανταγωνισμό των διαδικτυακών αγορών, το κλείσιμο μεγάλων πολυκαταστημάτων και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.

Βρετανία: Το Λονδίνο θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2040 – Μπορεί όμως;

Λονδίνο: Η πρόταση του Σαντί Καν που θα τα αλλάξει όλα

«Η Oxford Street ήταν κάποτε το κόσμημα στο στέμμα του λιανεμπορίου της Βρετανίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υποφέρει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Καν. «Χρειάζεται επείγουσα δράση για να δοθεί στον πιο διάσημο κεντρικό δρόμο της χώρας μια νέα πνοή».

Η πολυετής προσπάθεια του Καν να πεζοδρομήσει το δρόμο έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις για την αναστάτωση της κυκλοφορίας και των δημόσιων μεταφορών, καθώς και ανησυχίες για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Το σχέδιο πήρε νέα ώθηση από την εκλογή κυβέρνησης των Εργατικών τον Ιούλιο. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Άντζελα Ρέινερ δήλωσε ότι η ανάπλαση θα «προωθήσει την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας και την απαραίτητη ώθηση στη νυχτερινή οικονομία του Λονδίνου».

Σύμφωνα και τους Financial Times, ο Καν ανέφερε ότι χρειάζεται η δημιουργία μιας νέας δημαρχιακής εταιρείας ανάπτυξης για την περιοχή αυτή στο Λονδίνο με αρμοδιότητες σχεδιασμού για να προωθήσει την ανακαίνιση του δρόμου.

Αντιδράσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον δρόμο, έχει αντιταχθεί σε προηγούμενα σχέδια πεζοδρόμησης. Ο Stuart Love, διευθύνων σύμβουλος του συμβουλίου, δήλωσε ότι έμαθε για το σχέδιο του Καν μόλις πριν από λίγες ημέρες, αλλά ότι το συμβούλιο θα «συνεργαστεί εποικοδομητικά» με τον δήμαρχο.

Ο Love δήλωσε ότι η πεζοδρόμηση αυτή στο Λονδίνο δημιουργεί «πρακτικές προκλήσεις» και ότι το συμβούλιο περιμένει λεπτομέρειες σχετικά με το «πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να υλοποιηθεί και πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κατοίκων και των χρηστών του δρόμου».

Το συμβούλιο που ελέγχεται από τους Εργατικούς έχει ήδη ζητήσει τη γνώμη των ντόπιων για ένα σχέδιο 90 εκατομμυρίων λιρών – το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από τους ιδιοκτήτες – για τη βελτίωση του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων φαρδιών πεζοδρομίων, αλλά διατηρώντας την κυκλοφορία διπλής κατεύθυνσης, το οποίο, όπως είπε ο Love, ήταν «έτοιμο να δρομολογηθεί».

«Η Oxford Street ήταν κάποτε το κόσμημα στο στέμμα του λιανεμπορίου της Βρετανίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υποφέρει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Καν. «Χρειάζεται επείγουσα δράση για να δοθεί στον πιο διάσημο κεντρικό δρόμο της χώρας μια νέα πνοή».

Το πρόβλημα της Oxford Street

Η Oxford Street έχει δυσκολευτεί σε σύγκριση με την Regent Street, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Crown Estate και έχει προσελκύσει μεγάλες μάρκες, όπως η Apple. Το περίεργο μείγμα των καταστημάτων που έχουν ανοίξει κατά μήκος του πιο εμπορικού δρόμου στον κόσμο, έχει υποφέρει από υψηλά ποσοστά κενών χώρων και από κρούσματα κλοπής καταστημάτων.

Ο αριθμός των κενών καταστημάτων έφτασε το 13% στην Oxford Street στα μέσα του 2022, σύμφωνα με την Savills, αλλά έκτοτε έχει βελτιωθεί σε περίπου 4% από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Κορυφαίες μάρκες όπως η Debenhams, η House of Fraser και η Top Shop εξαφανίστηκαν από τους δρόμους, καθώς ο ευρύτερος κλάδος του λιανικού εμπορίου κλονίστηκε από την Covid-19 και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών.

Μια έρευνα των Financial Times το 2022 για το Λονδίνο περιέγραψε λεπτομερώς τον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών καταστημάτων κατά μήκος του δρόμου, τα οποία συχνά λειτουργούσαν μέσω ενός πλέγματος υπενοικιαστών, μεσιτών, μεσαζόντων και εταιρειών βιτρίνας.

Το John Lewis, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης που εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό – μαζί με το Selfridges – υποστήριξε τα σχέδια του δημάρχου.

Η Marie Hickey, διευθύντρια της Savills, δήλωσε ότι η επισκεψιμότητα και οι δαπάνες βελτιώνονται, αλλά ότι «υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί η θέση της Oxford Street στην παγκόσμια σκηνή – ειδικά όταν συγκρίνουμε την οδό με τους ανταγωνιστές της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή