Η ΕΕ ετοιμάζεται να παράσχει έως και 40 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία του σχεδίου της G7 να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η μονομερής αυτή κίνηση έρχεται εν μέσω ανησυχίας στις Βρυξέλλες ότι η Ουγγαρία θα αποτρέψει το μπλοκ από το να παράσχει τις διασφαλίσεις που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να συμμετάσχει στο καθεστώς των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, προσπάθησε να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για το καθεστώς παγωμένων περιουσιακών στοιχείων μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Ρωσία: Κρατικές τράπεζες ανοίγουν υποκαταστήματα στη Ανατολική Ουκρανία

Τα κεφάλαια προορίζονται να βοηθήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, σύμφωνα με το Κίεβο και το ΔΝΤ. Η χώρα βασίζεται σε ξένη βοήθεια για να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στις υποδομές της.

Τα δάνεια για την Ουκρανία

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο νομικής πρότασης που είδαν οι FT, η ΕΕ θα συγκεντρώσει απροσδιόριστο αριθμό δισεκατομμυρίων σε δάνεια στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024. Μια τέτοια κίνηση, η επέκταση ενός υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας, θα χρειαζόταν απλώς υποστήριξη της πλειοψηφίας και όχι ομοφωνία, αφαιρώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας της Βουδαπέστης.

Το τελικό ποσό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

«Μπορούσαμε πάντα να πάμε μόνοι μας», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Ενώ το αρχικό σχέδιο – που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ – παραμένει το σχέδιο Α της επιτροπής, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται μια εναλλακτική λύση εάν η Βουδαπέστη διατηρήσει το βέτο της μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν τον Ιούνιο να εκδώσουν δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία που θα αποπληρωθεί με μελλοντικά κέρδη από περίπου 260 δισ. ευρώ σε παγωμένα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο Euroclear, το βελγικό κεντρικό αποθετήριο ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επωμιστούν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, με τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια δολάρια να μοιράζονται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Τα ρωσικά assets

Αλλά οι ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου, ζήτησαν διασφαλίσεις που θα διασφάλιζαν ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται στην Ευρώπη, θα παρέμεναν παγωμένα.

Η Επιτροπή, με τη σειρά της, πρότεινε να παραταθούν οι κυρώσεις του μπλοκ που ακινητοποιούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την τρέχουσα κυλιόμενη εξάμηνη περίοδο σε 36 μήνες, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου. Άλλες επιλογές που προτείνονται περιλαμβάνουν την παράταση των κυρώσεων κατά πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο Όρμπαν, ο οποίος άσκησε βέτο στην υποστήριξη της ΕΕ για την Ουκρανία στο παρελθόν, μπλοκάρει επί του παρόντος μια τέτοια παράταση, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τον τρόπο σκέψης του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Εναλλακτικά, η ΕΕ εξετάζει τώρα την έκδοση των δανείων ως μέρος ενός υφιστάμενου πακέτου οικονομικής στήριξης που λήγει στο τέλος του έτους. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αύξηση του συνολικού δανεισμού του μπλοκ και θα υποστηρίζεται από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή