Η UniCredit SpA αναμένεται να ζητήσει ρυθμιστική άδεια για τη δημιουργία μεριδίου έως και 30% στην Commerzbank AG, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrea Orcel επιδιώκει πιθανή εξαγορά της τράπεζας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η ιταλική τράπεζα πιθανότατα θα καταθέσει την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι η κορυφαία ρυθμιστική αρχή τραπεζών της ζώνης του ευρώ, τις επόμενες ημέρες. Η κίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η UniCredit θα καταλήξει να φτάσει αυτό το όριο ή ακόμη και να αγοράσει επιπλέον μετοχές, είπε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.
Η προσέγγιση προς την ΕΚΤ θα έφερνε τον Orcel πιο κοντά στην πλήρη εξαγορά του γερμανικού δανειστή, δεδομένου ότι η επίτευξη ενός τέτοιου μεριδίου σημαίνει ότι μια εταιρεία πρέπει να υποβάλει προσφορά για τον στόχο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν κάνει εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή σε μια ανάλογη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να εκπληρώσει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες για πραγματοποίηση μεγάλων διασυνοριακών συγχωνεύσεων.
Deutsche Bank: Εξετάζει τρόπους να ανακόψει τα σχέδια του Orcel στην Commerzbank
Η UniCredit αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ένα μερίδιο 9% στην Commerzbank, με τον Orcel να λέει στη συνέχεια σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg ότι η πλήρης εξαγορά του γερμανικού δανειστή είναι μια επιλογή.
Η ιταλική εφημερίδα Messaggero έκανε πρώτη αναφορά στο σχέδιο της UniCredit να καταθέσει την αίτηση στην ΕΚΤ. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Η ΕΚΤ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Tα σχέδια της Unicredit
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Bloomberg ότι η κατάθεση της σχετικής αίτησης αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρόθεσή της να ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή να υπερβεί το όριο του 10%.
«Η UniCredit θα υποβάλει ρυθμιστικές δηλώσεις για εξουσιοδότηση για να υπερβεί δυνητικά το 9,9% της Commerzbank εάν και όταν είναι απαραίτητο», είχε αναφέρει η τράπεζα στο δελτίο τύπου, στο οποίο γνωστοποιούσε την αγορά το 9%.
Το εποπτικό σκέλος της ΕΚΤ επιθυμούσε μια διασυνοριακή συγχώνευση από τη σύστασή της το 2014, θεωρώντας μια τέτοια συμφωνία ως απόδειξη της ενιαίας αγοράς για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ. Οι επόπτες θα πρέπει να κρίνουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού σχεδίου της UniCredit για την εξαγορά της Commerzbank, καθώς και εάν η UniCredit θα ήταν κατάλληλος ιδιοκτήτης για τη διευρυμένη τράπεζα.
«Πολλές αρχές ελπίζουν για διασυνοριακές συγχωνεύσεις», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Μια συμφωνία θα «ικανοποιούσε πολλούς από εκείνους που περίμεναν να προκύψουν διασυνοριακές συγχωνεύσεις» από τις προσπάθειες ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης, όπως η τραπεζική ένωση, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αναχώματα αναζητά το Βερολίνο
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο υπάρχει προβληματισμός. Η Deutsche Bank μελετά τις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να αποτρέψει την UniCredit SpA να εξαγοράσει την Commerzbank AG, προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία ενός τεράστιου ανταγωνιστή στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της DB αναλύουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν την αγορά μέρους ή του συνόλου του υπόλοιπου μεριδίου 12% που έχει η γερμανική κυβέρνηση στην Commerzbank.
Αποκάλυψαν επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση και η διοίκηση της Deutsche Bank συζήτησαν τις φιλοδοξίες της UniCredit με την Commerzbank. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού και της τράπεζας είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, είπαν, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα.
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank – Δυσαρέσκεια για UniCredit
Η Deutsche Bank δεν θα επιδιώξει να αγοράσει όλη την Commerzbank, πρόσθεσαν οι πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι είναι επίσης πιθανό η Deutsche Bank να καταλήξει να μην κάνει τίποτα ως απάντηση στην πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit.
Latest News
Ποιος τράβηξε την πρίζα στην Northvolt - Το γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους και το Plan B
Η κατάθεση της Northvolt για προστασία από πτώχευση στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη είναι εδώ! - Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία;
Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς και την κεϋνσιανή πολιτική μέχρι το πέρασμα στη σχολή του Μοργαν Φριντμαν με Θάτσερ-Ρήγκαν έως τον Ομπάμα και τον Τραμπ
Μετά τις γερμανικές εκλογές η προσφορά της UniCredit για την Commerzbank
Η επικεφαλής της UniCredit τονίζει ακόμα και μετά την εξαγορά το «στρατηγείο» της τράπεζας θα παραμείνει στο Μιλάνο
Μασκ (Tesla): Μεγιστάνας ελέω κράτους αλλά και ...υπηρέτης του κράτους
Πόση απο την περιουσία του Μασκ της Tesla οφείλεται σε κρατικό χρήμα - Τα κέρδη του μετα την εκλογή του νέου προέδρου
Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed, διαμηνύει το Γάλλος τραπεζίτης
Ο Βιλερουά είπε ότι επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα «σημάνει πιθανότατα περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και λιγότερη ανάπτυξη παντού»
Κάτι τρέχει με την Temu - Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός
Δεν έπιασε τους στόχους η PDD με την Temu - Προειδοποιεί για εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στο ηλεκτρoνικό εμπόριο
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist